Άρθρα

Αίτημα προς ασφαλιστικές για “επιστροφή” ασφαλίστρων

Μια λογική, ρεαλιστική και ανταποδοτική, συνάμα, πρόταση-αίτημα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που ασκούν τον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων θέλουμε να καταθέσουμε. Μια πρόταση που, αν βρει ευήκοα ώτα, θα μπορούσε να ενισχύσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου και να αναδείξει, έτι περαιτέρω, την κοινωνική του ευαισθησία και την κοινωνική του ευθύνη.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, οι μετακινήσεις με μηχανοκίνητα οχήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των ατυχημάτων-δυστυχημάτων και, άρα, μείωση των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρότασή μας, λοιπόν, προς αυτές είναι να απαλλάξουν τους ασφαλισμένους τους από τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν στους μήνες της περιορισμένης κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Θα μπορούσαν, δηλαδή, στις προσεχείς ανανεώσεις να αφαιρέσουν, για παράδειγμα, τα 2/12 των καθαρών ασφαλίστρων που θα έπρεπε να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι.

Όπως διαβάζουμε (BBC news και USA Today), σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Η Allstate, για παράδειγμα, θα επιστρέψει τα ασφάλιστρα στους πελάτες της που βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ οι περισσότεροι, περίπου 18 εκατομμύρια πελάτες, θα λάβουν επιστροφή 15% στα μηνιαία ασφάλιστρα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η Liberty Mutual και η Safeco, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους τους το 15% των ασφαλίστρων, ενώ η Geico, επίσης, θα επιστρέψει το 15% για τους επόμενους 6 μήνες στους ασφαλισμένους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Δεν θα προβεί, επίσης, σε ακύρωση της κάλυψης λόγω μη πληρωμής των ασφαλίστρων.

Η American Family Insurance δήλωσε ότι θα δώσει εφάπαξ στους πελάτες της μια επιταγή ύψους $50 ανά ασφαλισμένο όχημα. Η εταιρεία υπολογίζει να εκτυπώσει και να διανείμει 2,3 εκατομμύρια επιταγές μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Οι ασφαλισμένοι της USAA με ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων θα λάβουν επιστροφή 20% για τα ασφάλιστρα δύο μηνών, συνολικού ύψους 520 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία δεν θα επιβάλει ποινές για καθυστερημένες πληρωμές ή επιστροφές ασφαλίστρων, ούτε θα ακυρώσει συμβόλαια, ενώ θα απλοποιήσει τη διαδικασία καθορισμού των ρυθμίσεων πληρωμής.

Υπάρχουν παραδείγματα και πολλών άλλων εταιρειών, που για την οικονομία του χώρου και του χρόνου δεν παραθέτουμε.

Για την ελληνική πραγματικότητα, οι ημέρες του Πάσχα αποτελούσαν τη μεγάλη πληγή ως προς τις αποζημιώσεις. Ας μην ξεχνάμε τα επί δεκαετίες δημοσιεύματα για τις εκατόμβες θυμάτων στην άσφαλτο. Ελπίζουμε πως φέτος αυτά δεν θα τα δούμε, όπερ σημαίνει ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα επωμιστούν το κόστος αυτών των δυστυχημάτων. Ως εκ τούτου, προτείνουμε κάτι να διδαχτούν οι Έλληνες ασφαλιστές από τις πρακτικές των ομολόγων του εκτός Ελλάδος.

«Α.Α.»

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας