Η Hellas Direct πραγματοποίησε έρευνα για το πρόβλημα του γερασμένου στόλου αυτοκινήτων στην Ελλάδα και προτείνει λύση για την ανανέωσή του.

Έρευνα Hellas Direct για τον γερασμένο στόλο αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Της Κατερίνας Σεϊχ αλ Μπασάτενα,
Head of Firmwide Strategy/OKR coach στην Hellas Direct

Την εικόνα που όλοι βλέπουμε και βιώνουμε στους ελληνικούς δρόμους ήρθε προ καιρού να επιβεβαιώσει με τα στοιχεία της η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA): Στην Ελλάδα κυκλοφορεί ο πιο γερασμένος στόλος οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα επιβατικά αυτοκίνητα, που εν προκειμένω είναι και το αντικείμενο του ενδιαφέροντος, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 12 χρόνια ηλικίας, αλλά στην Ελλάδα έχει φτάσει τη 17ετία. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση και σε άλλες κατηγορίες οχημάτων, στα φορτηγά και τα ελαφρά εμπορικά οχήματα, και στην προτελευταία θέση σε ηλικία λεωφορείων.

Ο γερασμένος στόλος εμφανίζει συγκεκριμένα προβλήματα: μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων στα οποία εμπλέκεται είναι θανατηφόρα, καταγράφονται συχνότερες μηχανικές βλάβες αλλά και επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω εκπομπής ρύπων. Όλο αυτό το σκηνικό επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών. Και τελικά πλήττει την οικονομική ανάπτυξη (ο αντίκτυπος της κινητικότητας στο ΑΕΠ αγγίζει το 25%) και την ποιότητα ζωής.

Η μέση ηλικία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα δεν είναι στοιχείο που αφορά μόνο τις αυτοκινητοβιομηχανίες ή τις εποπτικές αρχές. Η ανάγκη για πιο σύγχρονα οχήματα συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Διπλάσια τα θανατηφόρα τροχαία όσο μεγαλώνει η ηλικία του αυτοκινήτου

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, που επεξεργαστήκαμε με την ομάδα Strategic Intelligence στην Hellas Direct, με την αύξηση της ηλικίας του αυτοκινήτου διπλασιάζεται το ποσοστό των τροχαίων που μπορεί να είναι θανατηφόρα, κάτι που αναδεικνύει πόσο ασφαλέστερα είναι τα καινούρια αυτοκίνητα.

Εξετάζοντας τα συνολικά τροχαία με αυτοκίνητα ηλικίας έως 5 ετών, το ποσοστό των θανατηφόρων είναι στο 15% και εκτοξεύεται στο 30%, όταν η ηλικία του αυτοκινήτου φτάνει τα 16-25 χρόνια. Στον αντίποδα, πάνω από ένας στους τρεις οδηγούς (35%) αυτοκινήτου ηλικίας έως 5 ετών θα βγει από το ατύχημα χωρίς να έχει πάθει τίποτα. Αναλογία που πέφτει σε σχεδόν έναν στους τέσσερις οδηγούς (23%) για τα αυτοκίνητα 16-25 ετών και σε σχεδόν έναν στους έξι οδηγούς (15%) σε αυτοκίνητα ηλικίας 26 έως 30 ετών!

Συχνότερες μηχανικές βλάβες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε στην Hellas Direct για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, όσο παλιότερο είναι ένα αυτοκίνητο τόσο συχνότερες είναι και οι μηχανικές βλάβες. Από τα περιστατικά στα οποία χρειάστηκε να παρέμβει η Οδική Βοήθεια, στα αυτοκίνητα ηλικίας έως 5 ετών μόλις το 27% ήταν μηχανική βλάβη. Ποσοστό που υπερδιπλασιάζεται (58%) στα αυτοκίνητα 16-25 ετών και φτάνει το 64% στα ακόμα μεγαλύτερα, ηλικίας έως 30 ετών.

Εκτός από το κόστος ενός τέτοιου απρόοπτου, εδώ ας λάβουμε υπόψη και την απώλεια χρόνου στον δρόμο, την αναστάτωση στο πρόγραμμα και το ενδεχόμενο ο οδηγός να μείνει για κάποιες μέρες χωρίς αυτοκίνητο –άρα χωρίς μεταφορικό μέσο για τις ανελαστικές καθημερινές του μετακινήσεις. Παράλληλα, ένα ακινητοποιημένο όχημα προκαλεί καθυστερήσεις και ταλαιπωρία και στους υπόλοιπους οδηγούς και μποτιλιάρισμα –κατά συνέπεια επιπλέον επιβάρυνση στο περιβάλλον αλλά και χαμένες εργατοώρες.

Λύση για την αναγκαία ανανέωση του ελληνικού στόλου

Σύμφωνα με την έρευνα της Hellas Direct, για να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να κλείσει η ψαλίδα στην ηλικία του στόλου, από τα 5,5 εκατ. αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, θα πρέπει 2,3 εκατ. να αντικατασταθούν με οχήματα ηλικίας κατά μέσο όρο 5 ετών. Καινούρια μεταχειρισμένα, που είτε εισάγονται είτε διοχετεύονται στην αγορά μέσω εταιρειών leasing, μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία. Υπολογίζοντας το μέσο κόστος αυτοκινήτου 5ετίας στα περίπου 15.000 ευρώ, χρειάζεται επένδυση 34 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Κι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο. Αντίθετα, εφόσον διατεθούν χρηματοοικονομικά εργαλεία και δοθούν κίνητρα, η τεράστια προσπάθεια για ανανέωση του στόλου στην Ελλάδα και την εξυγίανση του οικοσυστήματος της κινητικότητας μπορεί να ευοδωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 στην Ελλάδα, αλλά και το ευρωπαϊκό Vision Zero με στόχο μηδενικούς θανάτους και μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050, είναι φανερό πως η στιγμή είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.

Άλλωστε, πιο σύγχρονα, καλύτερα συντηρημένα και πιο ασφαλή αυτοκίνητα στον δρόμο σημαίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις. Στόχος και ζητούμενο που μοιραζόμαστε όλοι.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΑσφάλιση Αστικής Ευθύνης: Χρήσιμο μάθημα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών
Επόμενο άρθροΣυνάντηση των ασφαλιστών Ιωαννίνων με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το ΕΣΠΑ