Μελέτες

EIOPA: Επισκόπηση της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Η EIOPA δημοσίευσε για πρώτη φορά την έκθεσή της για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, ως επέκταση των στατιστικών υπηρεσιών της, προκειμένου να παρέχει μια εύκολη στη χρήση και προσβάσιμη επισκόπηση του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα.

Η έκθεση της EIOPA βασίζεται σε ετήσιες πληροφορίες που δημοσιεύονται στο πλαίσιο του Solvency II. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα έχουν υψηλή κάλυψη σε όλες τις χώρες και παρουσιάζονται κατά τρόπο συνεπή για όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι πίνακες που δίνουν τον βαθμό συγκέντρωσης που παρατηρείται στην ασφαλιστική αγορά ανά χώρα.

Ο δείκτης συγκέντρωσης είναι ένα μέτρο του μεριδίου αγοράς των εθνικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων που αντιπροσωπεύουν οι 3, 5 και 10 μεγαλύτεροι ασφαλιστές της αγοράς.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, στις Ασφαλίσεις Ζωής, ο δείκτης συγκέντρωσης δείχνει ότι οι 3 πρώτες εταιρείες συγκεντρώνουν το 64% των ασφαλίστρων, στο οποίο προστίθεται το 19% όταν συνυπολογίσουμε τις 5 πρώτες και το 14% συνυπολογίζοντας τις 10 πρώτες, αθροίζοντας το 97% των ασφαλίστρων της αγοράς.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις, η εικόνα είναι φυσικά διαφορετική για την Ελλάδα, με τις 3 πρώτες εταιρείες να κατέχουν το 29% των ασφαλίστρων, στο οποίο προστίθεται 14% όταν μιλάμε για τις 5 πρώτες και επιπλέον 27% για τις 10 πρώτες, δηλαδή συνολικά το 70% των ασφαλίστρων της αγοράς.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι χώρες με τη μικρότερη συγκέντρωση στις Ασφαλίσεις Ζωής: 46% των ασφαλίστρων στις 10 πρώτες εταιρείες για τη Γερμανία και 67% αντίστοιχα για τη Γαλλία.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις και πάλι οι ίδιες χώρες έχουν τη μικρότερη συγκέντρωση, μόνο που σε αυτόν τον κλάδο προηγείται η Γαλλία με ποσοστό 33% των ασφαλίστρων στις 10 πρώτες εταιρείες και τη Γερμανία να ακολουθεί με ποσοστό 49%.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, η Ελλάδα στις ασφαλίσεις Ζωής σημείωσε αύξηση ύψους 1% το 2017.

Ο όγκος των ασφαλίστρων για τη Ζωή αυξήθηκε σε 23 χώρες. Η Κύπρος και η Μάλτα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, με ποσοστό 20%. Επτά χώρες κατέγραψαν μείωση, με την Ιταλία να έχει το αρνητικό ρεκόρ με συρρίκνωση 6%.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση ασφαλίστρων 5%. Σημαντική αύξηση 20% και περισσότερο παρατηρείται για τις Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει μείωση του όγκου ασφαλίστρων για το 2017, με πτώση 8%.

Η έκθεση της EIOPA δίνει μια εικόνα για την εξέλιξη των εθνικών αγορών και ανά κατηγορία δραστηριοτήτων Ζωής και Ζημιών.

Ασφαλίσεις Ζωής

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανάλυση ανά κατηγορία δραστηριοτήτων στις ασφαλίσεις Ζωής έχει ως εξής:

  • Ασφάλιση ασθενείας: 23%
  • Ασφάλιση με συμμετοχή στα κέρδη: 32%
  • Ασφάλιση που συνδέεται με δείκτες ή συνδυάζει ασφάλεια ζωής με επενδύσεις: 19%
  • Άλλα προϊόντα ασφάλισης Ζωής: 26%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, οι κυρίαρχες κατηγορίες δραστηριοτήτων στις ασφαλίσεις Ζωής είναι: οι ασφαλίσεις που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια ζωής με επενδύσεις, άλλα προϊόντα ασφάλισης Ζωής και ασφαλίσεις με συμμετοχή στα κέρδη.

Ασφαλίσεις Ζημιών

Στις ασφαλίσεις Ζημιών, η ανάλυση ανά κατηγορία δραστηριοτήτων στην Ελλάδα δείχνει ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έχει φυσικά τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 41%, και ακολουθούν:

  • Πυρός και λοιπών υλικών ζημιών: 21%
  • Ιατρικών δαπανών: 13%
  • Άλλων Οχημάτων: 9%
  • Βοηθείας: 6%
  • Γενικής Αστικής Ευθύνης: 3%
  • Νομικής Προστασίας: 2%
  • Προστασίας εισοδήματος: 2%
  • Ασφάλιση θαλάσσιων, εναέριων και άλλων μεταφορών: 2%
  • Χρηματικών απωλειών: 1%.

Με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κυριότερες κατηγορίες δραστηριοτήτων στις ασφαλίσεις Ζημιών είναι η ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων, η ασφάλιση πυρός και άλλων υλικών ζημιών, και η ασφάλιση ιατρικών δαπανών.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας