Διαμεσολαβούντες

Η ΕΕΑΕ για τα προβλήματα και την ευθύνη της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Η ΕΕΑΕ, με σημερινή ανακοίνωσή της, καταθέτει τις θέσεις της επί των άμεσων προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, αλλά και της ανάγκης ανάδειξης της ευθύνης της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,      

Παραδοσιακά η Διαμεσολάβηση πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του επαγγέλματός μας, έχοντας ως  βασικό κριτήριο την κοινωνική μας ευθύνη.

 Σε μια  πρωτοφανή παγκόσμια αρνητική συγκυρία, καλούμαστε ψύχραιμα να τοποθετηθούμε  και ταυτόχρονα να βγούμε μπροστά για την προάσπιση των, με τόσο κόπο,  κεκτημένων μας, αλλά αυτή την φορά περισσότερο  από ποτέ  αναδεικνύοντας  και την άμεση επιρροή που έχει το αγαθό της Ασφάλισης στο σύνολο της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας.

Είναι υποχρέωσή μας να επισημάνουμε ξανά τα σημεία εκείνα που δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις:

  • Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία κάποιων συνανθρώπων μας οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ζητήσαμε άμεσα να δοθεί παράταση ισχύος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις καθημερινές συναλλαγές, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα, το οποίο και επαναφέρουμε, ζητώντας την καθολική αποδοχή του.

  • Κατόπιν αιτήματός μας το οποίο κατατέθηκε έγκαιρα, ζητήθηκε παράταση μέχρι την 31/5/2020 για την ανανέωση των αδειών διαμεσολαβούντων έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο τους Συναδέλφους της επαρχίας που πρακτικά θα ήταν αδύνατον να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ήδη το ΕΕΑ με ανακοίνωσή του δέχτηκε την πρόταση αυτή και αναμένουμε και όλα τα Επιμελητήρια να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

  • Όσον αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έκλεισαν, η πρότασή μας είναι να ενταχθεί και να συμπεριληφθεί το επάγγελμά μας  στους έμμεσα πληττόμενους κλάδους, διότι ναι μεν δεν κλείνουν τα Γραφεία μας (δεν το θέλουμε, ούτε το μπορούμε αυτό), αλλά η δουλειά μας επηρεάζεται οπωσδήποτε από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και τα φυσικά πρόσωπα που μένουν χωρίς δραστηριότητα. Εδώ θα πρέπει να αξιολογηθεί και να συνεκτιμηθεί η ένταξή μας, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί από το κοινωνικό σύνολο πως κινούμαστε με μοναδικό σκοπό την «παράπλευρη ωφέλεια».

Η μέριμνα πρωτίστως θα πρέπει να αφορά περιοχές δραστηριοποίησης Συναδέλφων που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες και νέους  επαγγελματίες Διαμεσολαβούντες, των οποίων η επαγγελματική ύπαρξη εξαρτάται απόλυτα από τη νέα παραγωγή.

 Αυτές είναι δυο από τις  κατηγορίες που φαίνεται πως θα χρειαστούν άμεση στήριξη.

  • Μετά το χαρακτηρισμό της νόσου από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ως Πανδημία, η Ασφαλιστική Αγορά καλείται να σταθεί δυνατή και αλληλέγγυη απέναντι στην κοινωνία, στηρίζοντας το όνομά της και την αξιοπιστία της.
  • Υποστηρίζοντας και δικαιώνοντας τον ρόλο της, ως βασικός πάροχος προστασίας και προάσπισης της υγείας των πολιτών, καλείται μέσω της παροχής ξεκάθαρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων και αποφάσεων να ενισχύσει την πίστη του καταναλωτή στο θεσμό της ασφάλισης, σήμερα, την ώρα της κρίσης, όχι μετά, όταν οι καταναλωτές – πολίτες και ίσως και νοσούντες συμπολίτες μας, θα αναρωτηθούν γιατί να πληρώνουν ένα ασφαλιστήριο αν δεν τους καλύπτει και στα δύσκολα.
  • Εμείς ως Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές έχουμε πρώτιστο καθήκον να σταθούμε δίπλα στους ασφαλισμένους μας, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθημερινά και αδιάλειπτα.

Περιμένουμε συνεπώς και από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες και την Ε.Α.Ε.Ε., να τοποθετηθούν άμεσα και να αναδείξουν, στον βαθμό που τους αναλογεί, τον ρόλο τους, στη δυσκολότερη ίσως κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, αποφεύγοντας μεμονωμένες  μαρκετίστικες κορώνες.

Συνάδελφοι, είναι ώρες ευθύνης για όλους μας και επιθυμία μας θα πρέπει να είναι, από όλο αυτό να βγούμε πρωτίστως υγιείς αλλά και πιο δυνατοί για την πραγματικά δύσκολη συνέχεια.

                                                            Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Α.Ε.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας