Στις 4 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό με γνώμονα την απλοποίηση της εφαρμογής της Ταξινομίας της ΕΕ, αποβλέποντας στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα τους βασικούς κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί σε ενωσιακό επίπεδο.
Όπως αναφέρει σε σχετική εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ, το προτεινόμενο σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση πράξης συνοδεύεται από δέσμη Q&As αναφορικά με τις προωθούμενες απλοποιήσεις, καθώς και παραδείγματα και υποδείγματα για την περαιτέρω υποστήριξη της υλοποίησής τους στην πράξη.
Ο νέος ως άνω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός τροποποιεί τις ακόλουθες ευρωπαϊκές πράξεις που συνθέτουν το μέχρι σήμερα ρυθμιστικό πλαίσιο της Ταξινομίας:
- τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/2178 σχετικά με το περιεχόμενο και την παρουσίαση των πληροφοριών που πρέπει να γνωστοποιούν οι επιχειρήσεις, που υπόκεινται στην υποχρέωση δημοσιοποίησης βάσει του άρθρου 19α ή 29α της οδηγίας 2013/34/ΕΕ (εδώ),
- τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/2139 σχετικά με τον καθορισμό των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για τoν μετριασμό στην κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή σε αυτήν (Climate Delegated Act) (εδώ),
- τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2023/2486 σχετικά με τον καθορισμό τεχνικών κριτηρίων ελέγχου όσον αφορά στους υπόλοιπους περιβαλλοντικούς στόχους της βιώσιμης χρήσης και προστασίας των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, της κυκλικής οικονομίας, της πρόληψης της ρύπανσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων (Εnvironmental Delegated Act) (εδώ).
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου και την ενημέρωση της Insurance Europe, ως κυριότερα σημεία της νέας αυτής πρωτοβουλίας καταγράφονται τα εξής:
- Οι χρηματοπιστωτικές και μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση αξιολόγησης της ευθυγράμμισής τους με την Ταξινομία για οικονομικές δραστηριότητές τους που δεν είναι οικονομικά σημαντικές (materiality threshold).
Όσον αφορά στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν ασφαλίσεις ζημιών και τις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τα ακαθάριστα ασφάλιστρα, όταν αυτά αποτελούν λιγότερο από το 10% του παρονομαστή του δείκτη KPI ανάληψης ασφαλίσεων (underwriting KPI).
Αξίζει να σημειωθεί σε αρχική εκδοχή του κειμένου, το όριο είχε οριστεί στο κατά πολύ υψηλότερο 30%.
- Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εξαιρούν από την αξιολόγηση της Ταξινομίας τα ανοίγματα προς αντισυμβαλλομένους που δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν πληροφορίες βιωσιμότητας. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η συμπερίληψη τέτοιων ανοιγμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. εφόσον οι αντισυμβαλλόμενοι παρέχουν εθελοντικά δεδομένα βιωσιμότητας).
- Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα λεπτομερή πρότυπα αναφοράς, έως ότου η Επιτροπή ολοκληρώσει την αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου. Μέχρι τότε, μπορούν να επιλέξουν να δημοσιεύσουν απλώς μια δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν τη μη ευθυγράμμισή τους με την Ταξινομία, χωρίς να παρέχουν περαιτέρω αναλυτικά δεδομένα.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα τεθεί προς έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η περίοδος ελέγχου θα διαρκέσει τέσσερις (4) μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά δύο (2) μήνες επιπλέον.
Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, τα μέτρα απλούστευσης θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, για τη χρήση 2025, με δυνατότητα των εταιριών να αναβάλουν την εφαρμογή τους για το οικονομικό έτος 2026, εάν κρίνουν ότι τις εξυπηρετεί.
Η ΕΑΕΕ θα ενημερώσει για το τελικό περιεχόμενο του προωθούμενου κανονισμού, αφού ολοκληρωθεί η απαιτούμενη νομοθετική διαδικασία.
Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News