Τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ασφαλιστική αγορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε η ανοιχτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με μήνυμα: «Στο μέλλον με ασφάλεια».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία της 112ης Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ, παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, της Τράπεζας της Ελλάδος, των ΜΜΕ και του ασφαλιστικού Τύπου, των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων θεσμικών φορέων.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στον ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας. Τόνισε πως η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με €14 δισ. μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις και μεγάλος εργοδότης με πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Πληρώνει €2,5 – 3 δισ. το χρόνο σε αποζημιώσεις και καταβάλλει στο Κράτος περίπου €500 εκατ. ετησίως. Είναι μία αγορά αξιόπιστη με €4 δισ. τζίρο και €3,7 δισ. κεφάλαια, δηλαδή σχέση  ένα προς ένα.

Καταλήγοντας την ομιλία του ανέφερε: «Πρέπει ως αγορά να δουλέψουμε με την Πολιτεία μαζί σαν συνεργάτες και όχι, όπως δυστυχώς κάποιες φορές μας βλέπει, σαν ανταγωνιστές –   ώστε να μπουν οι βάσεις στις συντάξεις, στην υγεία, στην περιουσία πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη».

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως η έννοια της αποταμίευσης είναι πολυτέλεια για τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά. Για να αποκτήσει ξανά η αποταμίευση τη σημασία της πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη και να εφαρμοστούν πολιτικές που να την στηρίζουν.

Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές τόνισε: «Μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς Κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φθηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο».

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος, κατά την ομιλία του, ανέδειξε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τον ασφαλιστικό κλάδο στην νέα περίοδο ανάκαμψης που εισέρχεται η χώρα.

Ειδικότερα ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και τις νέες δυνατότητες περαιτέρω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε ένα ευρύ φάσμα δυνατών υπηρεσιών.

Επίσης δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης σε σχέση με τη φορολογία και τις δυο κυρίαρχες αλλά αντιθετικές προσεγγίσεις. Κλείνοντας, επικρότησε την αντοχή, την ανασύνταξη και τις διεθνείς συνεργασίες του κλάδου, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και σημείωσε ότι αυτό δίνει το παράδειγμα για το σύνολο της κοινωνίας ότι πρέπει διαρκώς να προσπαθούμε χωρίς να περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με βέλτιστο τρόπο από τις συνέργειες μέσω συμπράξεων μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Εξυπακούεται ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να υπερβαίνει τους στόχους μιας κυβερνητικής θητείας και να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακρόπνοης εθνικής πολιτικής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση δύο σημαντικών πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης της ΕΑΕΕ. Ως συνεισφορά στον δήμο Μάνδρας, ο οποίος επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες το 2017, η ΕΑΕΕ εκ μέρους των εταιρειών – μελών της παρέδωσε ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο  τελευταίας τεχνολογίας στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Επιπλέον, η ΕΑΕΕ χορήγησε δύο συσκευές υποστήριξης αναπνοής και ζωής στα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας, περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018. Η ανακοίνωση και παράδοση των δωρεών έγινε από τον κ. Χριστόφορο Σαρδελή, Γ.Γ. της ΕΑΕΕ στη Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας, κα Ιωάννα Κριεκούκη και τους εκπροσώπους των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας, αντίστοιχα.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

Ekdilosi EAEE 2019
Από αριστερά, Ι. Στουρνάρας, Αλ. Σαρρηγεωργίου, Κ. Μητσοτάκης.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕΕ, για τη διετία 2019 – 2020, το οποίο εξελέγη κατά τις αρχαιρεσίες της 26ης Φεβρουαρίου 2019, και είναι το εξής:

Πρόεδρος:  ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αντιπρόεδρος: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γενικός Γραμματέας: ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Ταμίας: ΖΟΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μέλη: ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΖΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ZORGNO GIUSEPPE, ΚΑΛΛΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΚΑΝΤΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΛΑΠΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΙΝΕΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΙΧΑΛΗ ΦΙΛΙΠΠΑ, ΜΟΑΤΣΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΣΑΪΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ.

Bίντεο που κυκλοφόρησε η ΕΑΕΕ, με αφορμή τα 112 χρόνια ύπαρξής της:


Διαβάστε επίσης: Φλέρτ υπό προϋποθέσεις: Κ. Μητσοτάκης και Δ. Λιάκος σε ανοιχτή γραμμή με την ιδιωτική ασφάλιση

Προηγούμενο άρθροΦλέρτ υπό προϋποθέσεις: Κ. Μητσοτάκης και Δ. Λιάκος σε ανοιχτή γραμμή με την ιδιωτική ασφάλιση
Επόμενο άρθροΗ PENCO ζητά να προσλάβει υπάλληλο για τον κλάδο περιουσίας