Μελέτες

ΕΑΕΕ: €49 εκατ. οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2023

Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, σε €49 εκατ. εκτιμώνται οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Σημειώνεται ότι η έρευνα περιλαμβάνει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές που επικράτησαν στην Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο (με εστίες κυρίως σε Σαρωνίδα, Ρόδο, Λουτράκι, Αγχίαλο) και Αύγουστο του 2023 (με εστίες σε Φυλή, Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Καβάλα και Έβρο).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκαν συνολικά 403 ζημιές.

Το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε €48,78 εκατ.

Από αυτές, 387 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €48,65 εκατ.), 9 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €43 χιλ.) και 7 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση €85 χιλ.)

Η έρευνα της ΕΑΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, κ. Ερρίκος Μοάτσος, δήλωσε σχετικά: «Ο απολογισμός των δασικών πυρκαγιών του 2023 ήταν ιδιαίτερα βαρύς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα το 2023 να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών της Ευρώπης ως προς τη δριμύτητα των πυρκαγιών. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τη διαδικασία των αποζημιώσεων, με το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί από τον κλάδο να είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί για δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς, τα καταστροφικά γεγονότα δεν τελείωσαν με τις πυρκαγιές, καθώς το Σεπτέμβριο είχαμε την καταστροφική κακοκαιρία Daniel (βροχοπτώσεις – πλημμύρες). Η έρευνα για την εκτίμηση των αποζημιώσεων αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί το προσεχές διάστημα».

ΕΑΕΕ: €49 εκατ. οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2023

Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας