Σε €17,3 εκατ. εκτιμώνται οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την κακοκαιρία “Elias”, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Elias: βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση κυρίως σε Θεσσαλία και Εύβοια) την περίοδο 25 – 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία Elias ήταν η δεύτερη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ αναφέρθηκαν συνολικά 1.277 ζημιές.

Το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε €17,3 εκατ.

Από αυτές, 895 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €16,5 εκατ.), 380 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €0,7 εκατ.) και 2 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση €7,5 χιλ.).

Η έρευνα της ΕΑΕΕ είναι διαθέσιμη εδώ και το αντίστοιχο infographic εδώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, κ. Ερρίκος Μοάτσος, δήλωσε σχετικά: «Ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το 2023 ήταν αρκετά βαρύς. Είχαμε 3 περιστατικά βροχοπτώσεων – πλημμυρών και 2 δασικών πυρκαγιών ιδιαίτερης έντασης, με 9.242 συνολικά ζημιές να δηλώνονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόβλεψη αποζημιώσεων για αυτές προσεγγίζει συνολικά τα €440 εκατ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα καταστροφικά περιστατικά οφειλόμενα στην κλιματική κρίση είναι πλέον πολλά, συχνά και εντονότερα».


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News