ΕΑΔΕ: 10 χρόνια λειτουργίας και δράσεων

1034
ΕΑΔΕ λογότυπο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) τα σωματεία μέλη της (ΠΣΣΑΣ, ΣΕΜΑ, ΠΟΑΔ και ΠΣΑΣ), κυκλοφόρησαν ένα βίντεο με το οποίο κάνουν έναν απολογισμό των δράσεων της Ένωσης και εξηγούν τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΔΣ της ΕΑΔΕ σημειώνονται τα εξής:

Συμπληρώνονται  φέτος 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και μεστής δράσης σε πολλαπλά επίπεδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος.

Ο λόγος που οδήγησε στη δημιουργία της ΕΑΔΕ ήταν η παραδοχή, από όσους είχαν κύριο μέλημα το καλό του κλάδου, των προβλημάτων που δημιουργούσε η πολυφωνία και η παραφωνία στην έκφραση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Συχνά η Εποπτική Αρχή μη γνωρίζοντας πρόσωπα και σωματεία έφερνε στο τραπέζι και ανθρώπους που δεν γνώριζαν τα θέματα ή και δεν εκπροσωπούσαν κανέναν.

Ήταν συχνή η ένσταση από πλευράς τής Εποπτείας αλλά και από άλλους θεσμικούς φορείς ότι δεν γνωρίζουν με ποιον μπορούν και πρέπει να συνομιλούν.

Ταυτόχρονα και τα Σωματεία διαπίστωναν την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας φωνής σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφέροντος.

Ήταν παραδεκτό πλέον ότι η κοινή έκφραση των θεμάτων της Διαμεσολάβησης μόνο όφελος και κύρος θα προσέθετε στις διεκδικήσεις.

Το διαίρει και βασίλευε δεν είχε ωφελήσει κανέναν στο παρελθόν.

Η ευτυχής σύμπτωση ανθρώπων όπως ο Γ. Καραβίας, ο Κ. Μαυρόπουλος, ο Δ. Γαβαλάκης, η Ελ. Γρυπάρη, ο Α. Ραφαηλίδης και ο αείμνηστος Ν. Αποστολόπουλος στα προεδρεία των Σωματείων, έδωσε τη δυνατότητα καλόπιστου διαλόγου και μετά από μελέτη των ιδιαιτεροτήτων που έπρεπε να εκτιμηθούν για να λειτουργήσει σύννομα ένα όργανο, κατέληξαν, μετά από νομική συμβουλή, στη δημιουργία μιας Ένωσης Προσώπων, προκειμένου και τα  πέντε σωματεία που εκπροσωπούσαν όλες τις βαθμίδες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να έχουν μέσω των προέδρων τους ισότιμη  συμμετοχή και η ψήφος τους την ίδια αξία, ανεξαρτήτως των μελών που αριθμούσε το κάθε ένα από αυτά.

Γιατί το ζητούμενο ήταν η ισότιμη συμμετοχή και η ομόφωνη απόφαση στα θέματα που επρόκειτο να διαχειρισθούν.

Δεν ήταν εύκολη εξ αρχής η λειτουργία ενός σχήματος, που έπρεπε, αφενός, να διατηρήσει την αυτοτέλεια των Σωματείων που περιλάμβανε και, αφετέρου, να συγκεράσει απόψεις και να εκφράσει κοινές θέσεις, όπου τις επέβαλε το κοινό συμφέρον. 

Η ζύμωση, όμως, και η ευθεία και άμεση επαφή εξομάλυνε διαφορές και διαφορετικές οπτικές και απέδειξε πολύ σύντομα ότι τα θέματα της διαμεσολάβησης ήταν κοινά και απαιτούσαν  συναντίληψη για την επιτυχή επίλυσή τους.

Η ΕΑΔΕ δέχθηκε βολές στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, γιατί τάραξε λιμνάζοντα ύδατα, γιατί ενόχλησε και ύψωσε λόγο.

Δέχτηκε βολές, γιατί κατάφερε να κερδίσει μάχες που άλλως θα ήταν χαμένες, αν παρέμενε το προηγούμενο πολυκερματισμένο καθεστώς τής κατά μόνας και διαιρεμένης συναλλαγής.

Αρκεί να θυμηθούμε τον ασφαλιστικό Τειρεσία, τις προς υπογραφή Συμβάσεις με τις παγίδες στις σελίδες τους και στους Κανονισμούς πωλήσεων, την Οδηγία IDD και όσα υπέρ της διαμεσολάβησης συμπεριέλαβε, μετά από τις προσπάθειές μας που κράτησαν περισσότερο από δύο χρόνια και κατέληξαν στην ψήφιση του νόμου 4583/18.

Τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, τις διαμαρτυρίες κατά των αθέμιτων πρακτικών του bancassurance, με απεργία και κατάθεση υπομνήματος στην ΔΕΙΑ και στην Κεντρική Ένωση Τραπεζών, τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις μαζί με τα Επιμελητήρια για θέματα του bancassurance, τις διορθωτικές παρατηρήσεις που υπέβαλε στο θέμα της πιστοποίησης γνώσεων και της ύλης αυτών, τη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ενιαίου Μητρώου ΕΣΗΠ στην ΚΕΕ. 

Όλα αυτά που απετέλεσαν πεδία μελέτης στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, τα διαπραγματεύτηκε και τα υποστήριξε η ΕΑΔΕ, συμμετέχοντας σε όλες τις συζητήσεις και τις επιτροπές, ασκώντας πίεση όταν έπρεπε και διπλωματία όπου απαιτείτο. 

Αλλά και πέραν όλων αυτών, κατέγραψε άπειρες ώρες συμμετοχής και διεκδίκησης στα φόρα λήψης των αποφάσεων, ενεργή παρουσία στις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις του BIPAR, επίσκεψη και παρουσίαση των θεμάτων της Ασφ. Διαμεσολάβησης στους Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αλλά και συνδιοργάνωση μεγαλειωδών συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, με την συμπαράσταση των αντίστοιχων Επιμελητηρίων που αγκάλιασαν την κοινή προσπάθεια. 

Η ΕΑΔΕ  δέχτηκε βολές από τις πλευρές που για διάφορους, δικούς τους κάθε φορά λόγους, δεν ήθελαν τη μία ισχυρή και έγκυρη φωνή της διαμεσολάβησης, αμφισβητώντας με επιπολαιότητα το μόνο σημείο που μπορούσε κατά τη γνώμη τους να δεχτεί κριτική, το νομικό περίβλημα της συμφωνίας, που είχε τον τίτλο Ένωση Προσώπων, παραβλέποντας την δημοκρατική ανάγκη που επέβαλε αυτή την επιλογή.

Η ΕΑΔΕ στο ξεκίνημα του Νέου έτους θα συνεχίσει το έργο που επιτελεί, πάντα με το κύρος που έχει κατακτήσει κατά τη διάρκεια της δεκαετούς λειτουργίας της, θέτοντας  ως κυρίαρχο στόχο την ενδυνάμωση της φωνής της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε βαθμίδας διαμεσολάβησης αλλά και τής κάθε περιοχής.

Δείτε το βίντεο:

https://vimeo.com/512255995/07d4bba865

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθρο+22,7% οι ασφαλίσεις Ζωής τον Ιανουάριο 2021
Επόμενο άρθροΗ κινέζικη Ping An η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο