Διεθνή

€25 εκατ. στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις ζημιές του Daniel

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προκαταβολή ύψους €25 εκατ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα “Daniel” από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κυκλώνας ήταν ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο. Η καταστροφή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) με συνολικές απώλειες να φτάνουν τους 17 θανάτους.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κα Elisa Ferreira, δήλωσε: «Οι περσινές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα “Daniel” ήταν ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα σπίτια τους και σημαντικές υποδομές καταστράφηκαν. Με την προκαταβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή και δείχνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της πλήρως αλληλέγγύοι».

Στις 20 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή έλαβε αίτηση από τη χώρα μας για βοήθεια από το ΤΑΕΕ σε σχέση με τις ζημιές που προκλήθηκαν. Η Ελλάδα εκτίμησε τη συνολική άμεση ζημιά σε €2,3 δισ. και ζήτησε προκαταβολή.

Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή προκαταβολής από το ΤΑΕΕ, η οποία θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% της αναμενόμενης συνεισφοράς, δηλαδή σε €25,3 εκατ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα παραπάνω χρήματα θα εκταμιευτούν τις επόμενες μέρες. Εάν η πλήρης αξιολόγηση επιβεβαιώσει τα πορίσματα της προκαταρκτικής αξιολόγησης, το τελικό ποσό της συνδρομής θα καθοριστεί με βάση τη διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ βοηθά τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να διαχειριστούν την οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από μείζονες φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο κινητοποίησε πάνω από €8,2 δισ. χρηματοδοτικής βοήθειας για 129 καταστροφές (109 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και σε 3 υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία).


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας