Δεδομένα οχημάτων: τι ζητούν η Insurance Europe και 9 ακόμη ενώσεις από τον Επίτροπο Breton

3084

Ένας συνασπισμός ενώσεων που συμμετέχουν στην αγορά αυτοκινήτου, μεταξύ αυτών και η Insurance Europe, παροτρύνουν τον Επίτροπο Breton να προωθήσει τη νομοθεσία που θα επιτρέπει την πρόσβαση της αγοράς στα δεδομένα, τις λειτουργίες και τους πόρους του οχήματος.

Στον συνασπισμό συμμετέχουν οι ενώσεις: ADPA, AIRC, BEUC, CLEPA, EGEA, ETRMA, FIA, FIGIEFA, Insurance Europe και Leaseurope, οι οποίες εκπροσωπούν φορείς καταναλωτών, προμηθευτών αυτοκινήτων, εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης και ενοικίασης, φορέων της αγοράς ανταλλακτικών, εμπόρων οχημάτων, εξουσιοδοτημένων και ανεξάρτητων συνεργείων, εκδοτών, ασφαλιστών κ.λπ.

Οι παραπάνω ενώσεις πραγματοποίησαν, στις 31 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια προχώρησαν σε μία κοινή ανακοίνωση, στην οποία καλούν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Thierry Breton, να προωθήσει κατά προτεραιότητα την από καιρό προγραμματισμένη νομοθεσία για την πρόσβαση σε δεδομένα, λειτουργίες και πόρους εντός του οχήματος.

Η Επιτροπή είχε αρχικά προγραμματίσει τη θέσπιση της εν λόγω νομοθεσίας για το 2021 και η ίδια η πρόταση της Επιτροπής για τον Νόμο περί Δεδομένων υπογράμμιζε την ανάγκη νομοθέτησης ανά τομέα για την αντιμετώπιση των ειδικών τεχνικών προκλήσεων που αφορούν τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δεδομένα εντός του οχήματος. Ο Συνασπισμός προτρέπει τον Επίτροπο Breton να υποβάλει νομικά δεσμευτική ανά τομέα νομοθεσία το συντομότερο δυνατό. Όπως επισημαίνει, μια νομοθεσία υπέρ των καταναλωτών που, παράλληλα, θα εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας ζωντανής, καινοτόμου και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς, στον τομέα των υπηρεσιών Συνδεδεμένων Αυτοκινήτων. Άλλωστε, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η αξία της συγκεκριμένης αγοράς μπορεί να φτάσει τα €400 δισ. παγκοσμίως έως το 2030.

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% των θέσεων εργασίας και της οικονομικής αξίας του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κινητικότητας, οι ενώσεις των καταναλωτών και των επιχειρήσεων καλούν τον Επίτροπο Breton να ενεργήσει με βάση τα αδιάσειστα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα τελευταία επτά χρόνια τα ίδια τα στελέχη της Επιτροπής.

Αυτή η ολοκληρωμένη ανάλυση αποκάλυψε ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης στα δεδομένα που παράγονται από τα οχήματα, το οποίο δίνει στους κατασκευαστές οχημάτων ένα σχεδόν απροσπέλαστο πλεονέκτημα, λόγω του σχεδιασμού του οχήματος. Εκτός από αυτό το συστημικό εμπόδιο, εντοπίστηκε η παρουσία πρόσθετων δομικών και συμπεριφορικών εμποδίων, τα οποία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο Συνασπισμός προειδοποιεί, επίσης, ότι το πρόβλημα αυτό είναι πιθανό να ενταθεί περαιτέρω από την αυξανόμενη εμπλοκή των Hyperscalers*, οι οποίοι συνεργάζονται με τους κατασκευαστές προκειμένου οι υπηρεσίες τους να ενσωματωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στο όχημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ

*Οι hyperscalers είναι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών νέφους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες όπως υπολογισμού και αποθήκευσης σε επιχειρησιακή κλίμακα.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροEurolife FFH: Καλύψεις με μηδενική συμμετοχή στα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας
Επόμενο άρθροGenerali: Αναβαθμίζεται η υπηρεσία My Drive