Άρθρα

Daniel: ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι ασφαλισμένες ζημιές

Τον Σεπτέμβρη του 2020 ο κυκλώνας Ιανός ήταν το σοβαρότερο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων και έπληξε τις περιοχές Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας. Τότε, ο απολογισμός των ασφαλιστικών εταιρειών που κατέγραψαν τις ασφαλισμένες ζημιές στην περιοχή ανέφερε 2.453 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμήθηκε συνολικά σε €30,9 εκατ. Από αυτές, οι 1.400 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (με εκτίμηση αποζημιώσεων €26,45 εκατ., ήτοι ανά ζημία €18.570).

Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς για τον Daniel κάνουν λόγο για τριπλασιασμό του αριθμού των ασφαλισμένων ζημιών στον κλάδο Περιουσίας, σε σχέση με τις 1.400 ζημιές του Ιανού. Πιθανότατα θα υπερβούν τις 4.000. Ήδη, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2.000 αναγγελίες ζημιάς. Η πρόβλεψη της αγοράς είναι ότι η μέση απαίτηση για κάθε ζημία, από €18.570 που ήταν στον Ιανό, μπορεί να ξεπεράσει τις €50.000, κυρίως λόγω ζημιών σε βιομηχανικές εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι προφανής, αν και απολύτως δυσοίωνη η πρόβλεψη ότι στο εξαιρετικό αυτό φαινόμενο που έπληξε την Θεσσαλία και που οι επιπτώσεις του εξακολουθούν να είναι σήμερα σε εξέλιξη, οι ασφαλισμένες ζημιές θα αγγίξουν μεγέθη που δεν έχουν καταγραφεί ξανά στην ασφαλιστική ιστορία της χώρας.

Με μεγάλη προσοχή θα πρέπει να διαβάζουν οι ενδιαφερόμενες πληγείσες επιχειρήσεις τις εξαγγελίες περί κρατικών αποζημιώσεων, καθώς όπως υπενθυμίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα ποσοστά που αναφέρονται αφορούν τον μέγιστο βαθμό αποζημίωσης και σε καθεστώς κλιμάκωσης, βάσει του ύψους της ζημιάς κάθε επιχείρησης, με προκαθορισμένο ανώτατο όριο ποσοστού. Τα παραπάνω προβλέπει ο Νόμος περί Κρατικής Αρωγής, ενώ η κλιμάκωση περιλαμβάνεται σε Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε μετά την ψήφιση του νόμου. Ενδιαφέρον θα είχε να ερωτηθεί και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, για το εάν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

Προφανώς οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα σηκώσουν το βάρος των αποζημιώσεων θα στηριχθούν στις αντασφαλιστικές τους συμβάσεις, με ευθεία συνέπεια αυτού την αναπροσαρμογή τους στην περίοδο ανανεώσεων που πλησιάζει ταχύτατα και επομένως την επανεκτίμηση, από μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, τόσο των καλύψεων που θα προσφέρουν στο εξής όσο και της τιμολόγησής τους.

Καθώς τα νερά υποχωρούν, οι εξειδικευμένοι και έμπειροι πραγματογνώμονες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και η εικόνα θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη. Ενδεχομένως οι προβλέψεις που διατυπώνονται σήμερα να είναι αρκετά συντηρητικές και να βρεθούμε προ μεγαλύτερων ακόμα ζημιών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επιδείξουν επαγγελματισμό, συνέπεια και ενσυναίσθηση στη διαχείριση της εκτίμησης των ζημιών και τον καθορισμό και την πληρωμή των αποζημιώσεων, καθώς για μια ακόμη φορά θα κριθεί η αξιοπιστία του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης σε μια χρονική περίοδο που είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ ο κλάδος να αναδειχθεί σε αναγκαίο και προτιμώμενο εταίρο της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αμαλία Ρουχωτά


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας