Συνεντεύξεις

Δ. Σπανός: Δημιουργούμε προϊόντα προσαρμοσμένα στη ζήτηση και εύκολα στην προώθηση

Δημήτρης Σπανός,
Διευθυντής Τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας της ERGO Ασφαλιστικής

Συνολική αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 4,8% στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας κατέγραψε η ERGO το 2023, με τις ασφαλίσεις Υγείας, ειδικότερα, και τα επενδυτικά προϊόντα να σημειώνουν αύξηση 32% και 72%, αντίστοιχα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σπανός. Στη συνέντευξή του, περιγράφει τη στοχευμένη στατηγική της ERGO, προκειμένου να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη και σε αυτούς τους κλάδους ασφάλισης, εξηγώντας ό,τι έχει συντελεστεί σε επίπεδο προετοιμασίας, αλλά και υλοποίησης (ολοκληρωμένο φάσμα ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, ψηφιακά εργαλεία, εντατική εκπαίδευση συνεργατών, κ.ο.κ.). Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τον αναγκαίο και σημαντικό ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, χαρακτηρίζοντάς τον ειδικό να καθοδηγήσει τον πολίτη στην επιλογή βέλτιστων λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Συνέντευξη στη Σούλα Κορμά

Τον Μάιο, συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η συνεργασία σας με την ERGO Ασφαλιστική. Στο διάστημα αυτό, κύριε Σπανέ, ποια σημαντικά βήματα έχουν γίνει, ώστε να έρθει η Εταιρεία πιο κοντά στον εκπεφρασμένο στόχο, τη δυναμική της επέκταση και στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας;

Δ.ΣΠ.: Η ERGO Ασφαλιστική είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιούμενη σε όλους τους κλάδους ασφάλισης· όσον αφορά, δε, στις γενικές ασφαλίσεις, όπως είναι σε όλους γνωστό, επί πολλά έτη αποτελεί μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς.

Η είσοδός μας στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας στην ουσία ξεκίνησε με την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Βασικός μας σκοπός ήταν και είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, με στόχο να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτούς τους κλάδους ασφάλισης. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είχαμε μια στοχευμένη στρατηγική, για το τι ακριβώς θέλουμε να πραγματοποιήσουμε και πού ακριβώς θέλουμε να φτάσουμε.

Αναδιοργανώσαμε εκ βάθρων τη λειτουργία των Ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας. Προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων ρόλων και στη στελέχωση των αντίστοιχων τμημάτων, καθώς και στην αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου Ζωής και Υγείας που αναλάβαμε από την ΑΤΕ Ασφαλιστική και έχουμε επενδύσει και εξακολουθούμε να επενδύουμε σε εργαλεία, αναβαθμίζοντας πλήρως τα συστήματά μας, καθώς και σε έμψυχο δυναμικό και τεχνογνωσία, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες και τα κατάλληλα προϊόντα στους συνεργάτες και στους ασφαλισμένους μας.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρέχουμε στους συνεργάτες μας σύγχρονα εκπαιδευτικά σεμινάρια, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το ήδη άρτια εκπαιδευμένο δίκτυο διαμεσολαβητών μας. Επιπρόσθετα, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των καταναλωτών, όπως αυτές διαμορφώνονται στα διαφορετικά στάδια της ζωής τους, προχωράμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων και στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία του ομίλου μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στη διάθεση της νέας γενιάς Unit Linked προϊόντων της εταιρείας μας, τα προϊόντα ERGO My Fund, ένα σύνολο καινοτόμων προϊόντων που συνδυάζουν ιδανικά την επένδυση με την ασφάλιση, τα οποία δημιουργήθηκαν με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και την εξειδίκευση των ομίλων Munich Re και ERGO. Η οικογένεια προϊόντων ERGO My Fund είναι σχεδιασμένη με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να καλύπτουν ολοκληρωμένα τις επενδυτικές και ασφαλιστικές ανάγκες των καταναλωτών, με απόλυτη διαφάνεια, ευελιξία και πληρότητα, όσον αφορά στην παρακολούθηση της επένδυσής τους.

Επιπρόσθετα, προσφέρουμε ήδη μια πλήρη γκάμα προϊόντων ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας, την οποία φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε διαρκώς, και έχουμε κάνει ήδη την είσοδό μας στην αγορά των ομαδικών ασφαλίσεων, με πολύ μεγάλη επιτυχία, στοχεύοντας σε αυτή τη φάση στην ασφάλιση του προσωπικού μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, προχωρήσαμε σε στρατηγικές συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα, ανακοινώνοντας ήδη τη συνεργασία μας με το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ προχωρήσαμε και στην επέκταση της συνεργασίας μας με τον Όμιλο ΙΑΣΩ, συνεργασίες που βρίσκονται ήδη σε ισχύ από το τέλος του προηγούμενου έτους.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, σταθερά την υλοποίηση της στρατηγικής που έχουμε χαράξει, με στόχο να αποκτήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, πάντοτε με βάση το όραμά μας να γίνουμε η πρώτη επιλογή για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας και στους κλάδους αυτούς.

Το 2023 πώς “έκλεισε” παραγωγικά για τις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας της ERGO (συνολικά και στους επιμέρους κλάδους); Υπήρξαν προϊόντα – προγράμματα που κινήθηκαν περισσότερο και συνετέλεσαν στο συγκεκριμένο παραγωγικό αποτέλεσμα;

Δ. Σπανός: Δημιουργούμε προϊόντα προσαρμοσμένα στη ζήτηση και εύκολα στην προώθηση

Δ.ΣΠ.: Η ERGO Ασφαλιστική βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα σε μόνιμη βάση δυναμική κερδοφορία. Όσον αφορά στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, στο σύνολό τους, η παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε το 2023 αύξηση ύψους 4,8%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση ύψους 8,6%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά, δε, στους επιμέρους κλάδους ασφάλισης, η εταιρεία σημείωσε σημαντική αύξηση στα επενδυτικά προϊόντα, λόγω της εισαγωγής στην αγορά της οικογένειας Unit Linked προϊόντων ERGO My Fund. Τα συγκεκριμένα προγράμματα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων που αναζητούν μακροπρόθεσμες λύσεις με δυνατότητες αποταμίευσης, δίνοντας στην εταιρεία τη δυνατότητα να καταγράψει το 2023 σημαντική αύξηση παραγωγής ύψους 72%.

Παράλληλα, και στις ασφαλίσεις Υγείας σημειώσαμε το 2023 αύξηση της παραγωγής μας ύψους 32%, καθώς η οικογένεια προϊόντων υγείας ERGO My Health Care αγκαλιάστηκε από τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, αφού προσφέρει ευέλικτες επιλογές κάλυψης και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η αύξηση της παραγωγής μας προήλθε τόσο από το Δίκτυο Εταιρικών Συνεργατών, όσο και από το Δίκτυο των Ανεξάρτητων Συνεργατών μας, με τη βοήθεια συγκεκριμένου και στοχευμένου πλάνου εκπαιδεύσεων, επισκέψεων και παρουσιάσεων των προϊόντων μας, των προσφερόμενων ψηφιακών εργαλείων μας, καθώς και των επιπρόσθετων υπηρεσιών που προσφέρουμε στους συνεργάτες και τους ασφαλισμένους μας.

Πείτε μας, πιο αναλυτικά, γιατί ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής του ελεύθερου δικτύου να επιλέξει και να προτείνει προϊόντα Ζωής και Υγείας της ERGO; Ποια είναι τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και ποιες υπηρεσίες ή συνεργασίες λειτουργούν ενισχυτικά στην απόφασή τους;

Δ.ΣΠ.: Η ERGO Ασφαλιστική έχει παρουσία πάνω από τριάντα χρόνια στην ελληνική αγορά και είναι μέλος ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ευρώπη. Παγκοσμίως, ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη και Ασία. Έχοντας κύριο μέτοχο τη Munich Re, έναν από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές στον κόσμο, διαθέτει πρόσβαση σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και διατηρεί σταθερά υψηλή κερδοφορία και δείκτη φερεγγυότητας. Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, για κάθε ιδιώτη και επιχείρηση, το οποίο συνεχώς φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε.

Στην προσπάθειά μας να τηρούμε συνεχώς τη δέσμευσή μας για συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων μας, να προσφέρουμε σύγχρονες λύσεις στις καθημερινές ανάγκες των πελατών μας και να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, προσφέρουμε ήδη μια ευρεία γκάμα προϊόντων Ζωής και Υγείας, τα οποία είναι διαθέσιμα προς πώληση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής SalesBOX, η οποία έχει εμπλουτιστεί με νέες πρωτοποριακές λειτουργικότητες.

Ειδικά για την πώληση και προώθηση των επενδυτικών μας προγραμμάτων, σχεδιάσαμε την καινοτόμα και πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα FundBOX, η οποία διευκολύνει το έργο των συνεργατών μας, προσφέροντας στους πελάτες τη δυνατότητα σύνθεσης προσωπικού χαρτοφυλακίου, με ελεύθερη επιλογή Επενδυτικών Κεφαλαίων και σύγκρισης με την προτεινόμενη αρχική επενδυτική επιλογή. Η έκδοση προσφοράς και αίτησης ασφάλισης ακολουθούν τις υφιστάμενες, πλήρως ψηφιοποιημένες διαδικασίες της ERGO που ισχύουν για όλα τα προϊόντα Ζωής και Υγείας, με κύριο χαρακτηριστικό την αυτόματη αποστολή στον πελάτη της αίτησης ασφάλισης και την υπογραφή της ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής ERGO eSign.

Η ERGO επενδύει διαχρονικά στα δίκτυα διαμεσολάβησης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στη σταθερά ανοδική πορεία της όλα αυτά τα έτη και στην επίτευξη των παραγωγικών της στόχων.

Σε μια εποχή κατά την οποία η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής στις νέες και απαιτητικές συνθήκες της αγοράς, εμείς στην ERGO υποστηρίζουμε ουσιαστικά, με έναν αναπτυξιακό Κανονισμό Πωλήσεων, την ενίσχυση τόσο του εταιρικού όσο και του ανεξάρτητου δικτύου Συνεργατών μας.

Παράλληλα, επειδή η τεχνολογία, σταδιακά, άλλαξε συνήθειες δεκαετιών στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, δημιουργώντας νέους τρόπους επικοινωνίας των πελατών με τον διαμεσολαβητή τους, αναβαθμίζουμε συνεχώς τα ψηφιακά εργαλεία που προσφέρουμε στους Συνεργάτες μας, για αποτελεσματικότερη και καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης δική τους και των πελατών.

Ταυτόχρονα, μέσα από ένα εύρος εκπαιδευτικών σεμιναρίων που τους παρέχουμε, ενισχύουμε τις γνώσεις και δεξιότητές τους, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξή τους. Για την προώθηση προγραμμάτων ζωής και υγείας απαιτείται ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. H ERGO, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των δικτύων της, υποστηρίζει τους συνεργάτες της με εντατική εκπαίδευση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Στην ERGO, παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις στην αγορά μας, τις νέες τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς, τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και είμαστε σε στενή και συνεχή επαφή με τον Όμιλο, προκειμένου να δημιουργούμε προϊόντα στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη ζήτηση, κατανοητά και εύκολα στην προώθησή τους από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Δεδομένου ότι το κενό προστασίας στην ασφάλιση υγείας είναι πολύ μεγάλο στη χώρα μας, θεωρείτε πως είναι απαραίτητη η συνέργεια του κράτους προκειμένου αυτό να μειωθεί; Γιατί δεν είναι πρώτη επιλογή η ιδιωτική ασφάλιση υγείας για τον Έλληνα πολίτη, που εξακολουθεί να πληρώνει από την τσέπη του τις σχετικές δαπάνες;

Δ.ΣΠ.: Είναι γνωστή η υστέρηση της ασφαλιστικής γνώσης στους Έλληνες πολίτες και η έλλειψη ανεπτυγμένης ασφαλιστικής συνείδησης, παράγοντες που έχουν σαν αποτέλεσμα η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόλις στο 2 – 2,5% περίπου του ΑΕΠ, επί πολλά χρόνια, όταν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe, η διείσδυση το 2022 άγγιξε το 11%.

Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι ασφαλίσεις υγείας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, μόλις το 4,5% της συνολικής δαπάνης υγείας στην Ελλάδα καλύφθηκε από την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 33,5% καλύφθηκε από ίδιες δαπάνες των πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό τους για δαπάνες υγείας, χωρίς όμως να ασφαλίζονται, έως ότου αντιμετωπίσουν ένα επείγον περιστατικό, όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.Τότε συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με δικά τους χρήματα στο υψηλό κόστος, κίνδυνο που δεν θα είχαν εάν είχαν αποφασίσει έγκαιρα να “επενδύσουν” σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας.

Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί η ελληνική κοινωνία δεν είναι τόσο εξοικειωμένη με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, είτε γιατί οι Έλληνες θεωρούν ότι δεν τις έχουν ανάγκη ή γιατί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης ή, ακόμα, γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για τις υπηρεσίες αυτές.

Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη, δεδομένου ότι η ουσία της ασφάλισης είναι να προστατεύει πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ τα προϊόντα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν αποτελεί μια δαπάνη, αλλά μια επένδυση για το μέλλον. Μέσω της ασφάλισης, οι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους από οικονομικές απειλές, όπως ασθένεια, ατύχημα ή απώλεια εισοδήματος, την περιουσία τους, τα μελλοντικά τους σχέδια, όπως η εκπαίδευση των παιδιών τους ή η συνταξιοδότηση.

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο για την εξασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας και την επίτευξη των οικονομικών στόχων των πολιτών. Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μέσω ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, παρέχει οικονομική προστασία και ηρεμία που είναι ανεκτίμητες.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής στον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης μπορεί να διαδραματίσει η Πολιτεία με το κανονιστικό πλαίσιο που θέτει σε εφαρμογή, καθώς και με κίνητρα που μπορεί να προωθήσει, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.

Παράλληλα, από την πλευρά μας θεωρούμε σημαντικό να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ασφάλισης και τα οφέλη που προσφέρει, μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ώστε να ενθαρρυνθεί ο πολίτης και να αξιολογήσει καλύτερα τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούμε να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές και τους θεσμικούς φορείς, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση της διείσδυσης της ασφάλισης στο κοινό. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, την ανταλλαγή πληροφοριών και την αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Ο τομέας της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης εμφανίζει, επίσης, κενό προστασίας. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει και προς ποια κατεύθυνση, για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση;

Δ. Σπανός: Δημιουργούμε προϊόντα προσαρμοσμένα στη ζήτηση και εύκολα στην προώθηση

Δ.ΣΠ.: Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Insurance Europe για τη συνταξιοδοτική αποταμίευση, το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική ασφάλιση για συνταξιοδότηση, ώστε να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσής του. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 18% δηλώνει ενδιαφέρον για φορολογικά κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε θέματα αποταμίευσης και συνταξιοδότησης, από τη νεαρή ακόμα ηλικία, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν καλύτερα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της ζωής τους, δηλαδή συνεχείς αστάθμητους παράγοντες, με αβέβαιο αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο σύνολό τους από τους κοινωνικούς φορείς ή από ίδιους πόρους.

Από την άλλη πλευρά, η κατανόηση της λειτουργίας των διαφόρων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι επίσης σημαντική, καθώς βοηθά τους πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, να πάρουν πιο υπεύθυνες οικονομικές αποφάσεις και να διαχειριστούν ορθότερα τους οικονομικούς τους πόρους.

Χωρίς επαρκή γνώση, τα άτομα μπορεί να επιλέξουν λάθος προϊόντα ή να μην αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διαθέσιμες επιλογές.

Αφού, λοιπόν, με βάση τις έρευνες αναγνωρίζεται η ανάγκη συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, χρέος όλων μας είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών, με σαφήνεια και διαφάνεια, τόσο για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα οφέλη των συμπληρωματικών προϊόντων ασφάλισης, όσο και για το κόστος και τις σχετικές εξασφαλίσεις.

Η έγκαιρη ενημέρωση και η καθοδήγηση από ειδικούς μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή των κατάλληλων λύσεων για κάθε περίπτωση. Για αυτό και ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή κρίνεται αναγκαίος και σημαντικός. Είναι ο ειδικός, ο οποίος είναι σε θέση να εξηγήσει σύνθετες ασφαλιστικές έννοιες με απλό και κατανοητό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι ο πελάτης του έχει την απαραίτητη γνώση για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την κάλυψη των αναγκών του.

Τα τελευταία χρόνια, με τη θέσπιση πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκτούν την απαραίτητη εκπαίδευση, προκειμένου να λάβουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να είναι σύννομοι με τις θεσμικές υποχρεώσεις που διέπουν το επάγγελμά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να έχει μετασχηματιστεί σταδιακά σε έναν ειδικά πιστοποιημένο και πολύ καλά καταρτισμένο επαγγελματία σύμβουλο.

Εμείς, στην ERGO Ασφαλιστική, αντιλαμβανόμενοι τον καίριο ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη συνεχή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των γνώσεων των συνεργατών μας.

Κλείνοντας, όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης σε θέματα αποταμίευσης, ασφάλισης και συνταξιοδότησης, πέρα από τη συμβολή των διαμεσολαβητών, ο ρόλος του σχολείου και της εκπαίδευσης των νέων, από τα πρώιμα χρόνια, είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικός.

Στο σχολείο θα πρέπει να μπαίνουν από νωρίς τα θεμέλια της οικονομικής γνώσης σε μαθητές και μαθήτριες, να εκπαιδεύονται για τη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και να ενισχύουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ασφάλισης και προστασίας από απρόβλεπτες και απρόβλεπτου κόστους οικονομικές δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αποταμίευσης και συνταξιοδότησης έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον μακροχρόνιο ορίζοντα για να αποδώσουν, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα επιτύχει.

Φυσικά κι εμείς, οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ενέργειες προβολής και προώθησης του θεσμού της ασφάλισης, υιοθετώντας μια προσέγγιση επικοινωνίας που βασίζεται στην απλότητα και τη διαφάνεια, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα που μας προσφέρει η τεχνολογία και η χρήση του διαδικτύου.

Τέλος, η παροχή από την πλευρά της πολιτείας περισσότερων κινήτρων θα ενισχύσει την τάση της ανάληψης ατομικής ευθύνης στην έγκαιρη κάλυψη των μελλοντικών κινδύνων, μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας