Άρθρα

Χρήστος Γεωργακόπουλος: ρίχνει το γάντι στην αγορά και ετοιμάζεται για νέες κορυφές

Ευρωπαϊκή Πίστη, μια εταιρεία του Ομίλου Allianz…
Η συγχώνευση των εταιρειών Ευρωπαϊκή Πίστη και Allianz θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο σχήμα. Οι επικεφαλής των δύο εταιρειών δεσμεύτηκαν για ανάπτυξη χωρίς περικοπές σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Στις 12 Σεπτεμβρίου, η ημέρα ήταν πολύ περιεκτική, με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία να καλύπτουν την ενημέρωση τριών διαφορετικών κοινών.

Τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες των δικτύων πωλήσεων και τελευταίους τους δημοσιογράφους προσκάλεσαν και φιλοξένησαν, διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά, οι κ.κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος και Oliver Bäte, σε ξεχωριστές ενημερωτικές εκδηλώσεις, σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης και τις προοπτικές που αυτή ξεκλειδώνει για το νέο σχήμα.

Ο κ. Oliver Bäte, CEO της Allianz SE, απευθύνθηκε πρώτος στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας: «Σημαντικό είναι να είσαι παρών όταν ο κόσμος έχει ανάγκη. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Η Allianz μένει και επενδύει τώρα που θα υπάρχει ανάγκη» και υπενθύμισε: «Η Allianz επένδυσε και φτιάχτηκε το αεροδρόμιο της Αθήνας, η Allianz ήταν και ο κύριος επενδυτής του ESM όταν κατέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα». Επανερχόμενος στο σήμερα, είπε για την Ευρωπαϊκή Πίστη: «Θέλουμε να είμαστε market leader σε όλες τις αγορές που λειτουργούμε. Στην Ελλάδα δεν το καταφέραμε με οργανική ανάπτυξη, θα είμαστε όμως πλέον πρώτη εταιρεία στις Ασφαλίσεις Περιουσίας με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία καλύπτει και τις ποιοτικές μας απαιτήσεις». Υπερασπιζόμενος την επιλογή τους ως προς την Ευρωπαϊκή Πίστη, συμπλήρωσε πως οι εταιρείες που είναι θυγατρικές τραπεζών ή στενά συνδεδεμένες με αυτές δεν ήταν ποτέ στη σφαίρα του ενδιαφέροντός τους. Δεν θα ήθελε η Allianz αυτού του είδους εξάρτηση από τράπεζα, η οποία ορίζει ολοκληρωτικά την πρόσβαση και την επαφή με τον πελάτη χωρίς να υπάρχουν ούτε εγγυήσεις ότι η τράπεζα αυτή θα υπάρχει και αύριο, δήλωσε ο κ. Bäte.

Η ασφαλιστική αγορά, ωστόσο, της χώρας μας εξακολουθεί να εμπνέει προσδοκίες στον Γερμανό ασφαλιστή. «Είμαστε η νούμερο ένα εταιρεία ταξιδιωτικής ασφάλισης και ως χώρα είστε από τους ελκυστικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς· ξεκάθαρα υπάρχει πεδίο δράσης ανεκμετάλλευτο εδώ», σημείωσε, ενώ δεν απέφυγε να αναφερθεί και στις διαβεβαιώσεις που έλαβε από κυβερνητικούς παράγοντες, για τις κινήσεις που θα γίνουν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης δυναμικής ανάπτυξης της αγοράς. «Δεν θέλω να τοποθετηθώ πολιτικά», είπε ο Γερμανός CEO, «αλλά οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι πολύ ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή τους, ειδικά στο θέμα χειρισμού της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε εξαιρετική δουλειά». Στην κατ’ ιδίαν ερώτησή μας, να μας διευκρινίσει ποιες ήταν οι διαβεβαιώσεις που έλαβε, ο κ. Bäte μας είπε ότι η αισιοδοξία του προκύπτει από το ότι ο κ. Μητσοτάκης ακούει, αντιλαμβάνεται σε βάθος τα ζητήματα που του τίθενται και δημιουργεί την προσδοκία ότι θα πράξει. Τι ζήτησε ο κ. Bäte πιο συγκεκριμένα; «Να τελειώνουμε, επιτέλους, με τα ανασφάλιστα οχήματα, είναι το λιγότερο που περιμένουμε να γίνει», μας είπε.

Χρήστος Γεωργακόπουλος: ρίχνει το γάντι στην αγορά και ετοιμάζεται για νέες κορυφές

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, CEO της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ήταν απολύτως σαφής ως προς τις προθέσεις του:«Θέλουμε οι δημοσιογράφοι να μεταφέρετε ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνία αποκλειστικά επενδυτικού ενδιαφέροντος. Υπάρχει σαφώς αυτή η διάσταση, αλλά ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν σχεδόν αποκλειστικά η διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων μας». Η εξαγορά από τον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο ήταν, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Γεωργακόπουλο, σχεδόν μονόδρομος για μια εταιρεία που τις περασμένες δεκαετίες είδε πλήθος ανταγωνιστών της να κλείνουν –καμία από τις εταιρείες που έκλεισαν δεν έκανε χρηστή διαχείριση, είπε–, την ίδια ώρα που εκείνη διέπρεπε ποιοτικά και παραγωγικά, χωρίς τη στήριξη πωλήσεων προερχόμενων από το δίκτυο του Bancassurance. «Δεν είχαμε ανάγκη την τράπεζα, θέλαμε όμως τον θεσμικό επενδυτή για τις εντυπώσεις στους ασφαλισμένους μας. Έτσι, μετά την μετοχική σχέση με την Πειραιώς και την EBRD, ήρθε η ιδανική λύση στην πρόταση της Allianz. Με αυτή την κίνηση εξασφαλίζουμε συνέχεια, πέρα από τα πρόσωπα. Θα κάνουμε την Allianz αυτό που είναι και στον υπόλοιπο κόσμο, πρώτη εταιρεία της αγοράς», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος. Πώς; Με τη βοήθεια των 7.500 συνεργατών, τους οποίους ισχυρίζεται ότι σταθερά προτιμά από οποιοδήποτε τραπεζικό δίκτυο. Όσο για το στελεχιακό δυναμικό των δύο εταιρειών, θα απογειωθεί, μας είπε, αν φυσικά θελήσει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που θα δημιουργήσει η εξαγορά.

Στο προσεχές διάστημα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε πραγματικές συνθήκες τις προθέσεις των ισχυρών του νέου σχήματος. Οι διαβεβαιώσεις στους συνεργάτες των δικτύων πωλήσεων ότι τίποτα δεν θα αλλάξει επί τα χείρω, αλλά, αντιθέτως, οι συνεργάτες σύντομα θα ενισχυθούν με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προήλθαν εκτός από τον κ. Γεωργακόπουλο και τον κ. Bäte και από το μέλος του Δ.Σ. της Allianz SE, κας Sirma Boshnakova.

Η πολύπαθη ελληνική ασφαλιστική αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αισιοδοξία.

Υ.Γ. Και κάτι εκτός του άμεσου αντικειμένου της συνέντευξης τύπου Allianz – Ευρωπαϊκής Πίστης –ή μήπως όχι; Μιλάμε για το “γάντι” που επέλεξε να ρίξει ο κ. Γεωργακόπουλος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Ένωση λειτουργεί για να προάγει τα συμφέροντα του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών», είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πίστης και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όταν τα μέλη της Ένωσης βγαίνουν από την πόρτα του σωματείου, τα όσα συμφωνούν εν συνόλω θυσιάζονται συχνά στον βωμό του εταιρικού τους συμφέροντος. Αυτό το δημόσιο σχόλιο από μέλος της Ενώσεως και παρουσία του επικεφαλής του Ομίλου Allianz, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό…

Αμαλία Ρουχωτά


Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας