Τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε το 65ο Monte Carlo Rendez-Vous, το οποίο επισκέφθηκαν περίπου 3.000 στελέχη ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών, εξειδικευμένων συμβούλων και μεσιτών ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Η Carpenter Turner συμμετείχε με τους κ.κ. Αλέξανδρο Τέρνερ (Διευθύνων Σύμβουλος), Γιάννη Κακαβίτσα (Μέλος του Δ.Σ.) και Γιώργο Αμερικάνο (Διευθυντής Αντασφαλιστικών Συμβάσεων).

Carpenter Turner: Τι επηρεάζει τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων 2024

Σε τρεις μέρες η Carpenter Turner πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με αντασφαλιστές, προκειμένου να αποκτήσει αίσθηση περί της στάσης και των προσδοκιών των αντασφαλιστών για τις επικείμενες ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων για το έτος 2024. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον σκλήρυνσης της αντασφαλιστικής αγοράς, η οποία ήδη έγινε αισθητή κατά τη διάρκεια των ανανεώσεων για το 2023 (έπειτα από μια μακροχρόνια περίοδο συνεχούς ελάφρυνσης των όρων των αντασφαλιστικών συμβάσεων), και στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφών στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι φυσικές καταστροφές που συνέβησαν το 2023 στη γεωγραφική περιφέρεια που ανήκει και η Ελλάδα και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής στην αντασφαλιστική αγορά ήταν:

1) 6 Φεβρουαρίου 2023: Σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην Κεντρική και Νότια Τουρκία, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 100 χρόνων.

Το κόστος για την αντασφαλιστική αγορά αναμένεται να είναι $5 δισ. Πολλοί αντασφαλιστές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ως προς την ποιότητα των κατασκευών, αφού στην Τουρκία κατέρρευσαν πολλά νεόδμητα κτήρια. Αυτό προκαλεί ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία των μοντέλων τιμολόγησης από πλευράς αντασφαλιστών, τα οποία φαίνεται να βασίζονται σε υποθέσεις που δεν είναι ρεαλιστικές. στην περίπτωση αυτή, εξαιτίας της απόκλισης μεταξύ της δηλωθείσας ποιότητας κατασκευής και της πραγματικής.

2) Στις 19 & 24 Ιουλίου 2023: Χαλάζι σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, το οποίο έφτασε σε διάμετρο τα 19 εκατοστά (το ρεκόρ όλων των εποχών είναι 20 εκατοστά στην Ντακότα της Αμερικής). Το κόστος για την αντασφαλιστική αγορά αναμένεται να είναι περί τα €3 δισ.

3) Κακοκαιρία Daniel. Είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο κοστοβόρα κακοκαιρία που έχει συμβεί στην Ελλάδα έως σήμερα. Το κόστος για την αντασφαλιστική αγορά ενδέχεται να φτάσει τα €500 εκατ., ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις έως και €1,5 δισ. (Σημειώστε πως ο σεισμός του 1999 είχε κοστίσει περί τα €120 εκατ.).

Τα πιο πάνω γεγονότα συνθέτουν μια διαφορετική πραγματικότητα για τις ανανεώσεις του 2024 και λογικά θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω σκλήρυνση της αντασφαλιστικής αγοράς, που ενισχύεται επιπλέον και από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιθανόν να δουν αυξήσεις στο αντασφαλιστικό τους κόστος, αναλόγως βεβαίως και των δηλωθεισών τους ζημιών.

Από τις συζητήσεις, πάντως, προκύπτει πως, προς το παρόν, δεν αναμένεται συρρίκνωση της δυνατότητας προσφερόμενων καλύψεων από τους αντασφαλιστές (capacity).


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Προηγούμενο άρθροΤο ημερολόγιο της Κουκουβάγιας (Οκτώβριος 2023)
Επόμενο άρθροΣυνάντηση ΕΑΔΕ με ΕΑΕΕ για ασφάλιση των κατοικιών-επιχειρήσεων και τις αυξήσεις ασφαλίστρων