Άρθρα

Μπορούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικοί εργοδότες;

Ο Αντώνης Δένδης, Επικεφαλής Πωλήσεων Ομαδικών Συμβολαίων Ζωής, Υγείας και Συνταξιοδοτικών της MetLife, εξηγεί πώς μπορούν οι μικροί και μεσαίοι εργοδότες να προσελκύσουν, αλλά και να κρατήσουν τους καλύτερους εργαζόμενους.

 

Στο περιβάλλον μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, ο ρόλος καθενός από τους εργαζόμενους αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η απώλεια ικανών υπαλλήλων δημιουργεί πρόσθετο φόρτο εργασίας για τους υπόλοιπους, επηρεάζοντας αρνητικά το εργασιακό κλίμα στην επιχείρηση. Όσο μάλιστα η αγορά σταθεροποιείται και δημιουργείται ζήτηση για έμπειρο προσωπικό, αυξάνονται και οι πιθανότητες τα ικανά στελέχη μιας μικρομεσαίας επιχείρησης να δεχθούν ελκυστικότερες προσφορές εργασίας. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι μικροί και μεσαίοι εργοδότες να προσελκύσουν, αλλά και να κρατήσουν τους καλύτερους;

Ο ρόλος της ομαδικής ασφάλισης στη διατήρηση των καλύτερων εργαζομένων

Eίναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο χρηματικών απολαβών, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τους μισθούς που μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες εταιρείες. Έχουν, παρ’ όλα αυτά, στη διάθεσή τους εναλλακτικές επιλογές, για να ενισχύσουν την αφοσίωση και ικανοποίηση των εργαζομένων τους.

Μια από αυτές αφορά τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εργασίας, στο οποίο η ηθική επιβράβευση της επιτυχίας, η οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων με τους εργαζόμενους, η αμφίδρομη επικοινωνία και ο διάλογος είναι στοιχεία που οι άνθρωποι μιας επιχείρησης εκτιμούν ιδιαίτερα.

Εκτός των παραπάνω, οι παροχές που προσφέρει ο εργοδότης μπορεί να μην είναι το μοναδικό, παραμένουν όμως σημαντικό κριτήριο στην απόφαση ενός εργαζομένου να παραμείνει ή όχι σε μια επιχείρηση. Με αυτό το δεδομένο, το στοιχείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διατήρηση των καλύτερων εργαζομένων, είναι η αξιοποίηση της Ομαδικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση ενός έξυπνου συνδυασμού απολαβών και πρόσθετων παροχών, οι οποίες με ιδιαίτερα προσιτό κόστος μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ιδιαίτερα σήμερα, όπου οι ασφαλιστικές παροχές του κοινωνικού κράτους υποχωρούν αισθητά, οι ανάγκες των εργαζομένων για ποιοτικές καλύψεις στους τομείς της ζωής, της υγείας και της σύνταξης αυξάνονται.

Όπως έχει δείξει έρευνα της MetLife στην Ελλάδα, 6 στους 10 εργαζόμενους εκφράζουν αγωνία για το πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αν υπάρξει περιστατικό σοβαρής νόσου στους ίδιους ή στις οικογένειές τους, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν ξέρουν πώς να σχεδιάσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Μέσα από ευέλικτα ομαδικά προγράμματα Ζωής, Υγείας, Ατυχημάτων ή και Σύνταξης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν αυτές τις ανησυχίες.

Μπορούν να δείξουν έμπρακτα ότι νοιάζονται και υποστηρίζουν τους εργαζομένους τους, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αφοσίωσή τους και τονώνοντας την παραγωγικότητά τους.

Το γεγονός ότι τα ομαδικά προγράμματα που διατίθενται στην αγορά καλύπτουν επιχειρήσεις με προσωπικό δέκα ατόμων και άνω, εξασφαλίζει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ομαδικής ασφάλισης.

Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια, η ομαδική ασφάλιση επιλέγεται όλο και περισσότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις πιέσεις που εξακολουθεί να προκαλεί η οικονομική κρίση.

Μπορούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικοί εργοδότες;Η MetLife είναι ο συνεργάτης που μπορεί να υποστηρίξει αυτή την επιλογή με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, σχεδιάζοντας τις κατάλληλες λύσεις, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις συγκεκριμένες κάθε φορά ανάγκες, τόσο της επιχείρησης όσο και των εργαζομένων.

Ενδεικτικά, αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των προγραμμάτων με παροχές Ζωής ή και Οικογενειακής Μέριμνας, την πληρέστερη κάλυψη σοβαρών ασθενειών, την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης εξατομικευμένων αναγκών των εργαζομένων, επιπρόσθετα των παροχών του Ομαδικού Προγράμματος.

Διαθέτοντας 55 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αλλά και το κύρος, την τεχνογνωσία και τα εξελιγμένα εργαλεία ενός παγκόσμιου οργανισμού, δεν είναι τυχαίο ότι η MetLife αποτελεί τη Νο1 επιλογή των Ελλήνων εργοδοτών στην ομαδική ασφάλιση, αυξάνοντας μάλιστα τις πωλήσεις περισσότερο από 50% το 2018, σε σχέση με το 2017.

Η προσέλκυση, αλλά και η διατήρηση ικανών, ταλαντούχων εργαζομένων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επενδύοντας σε μια υγιή εσωτερική κουλτούρα και αξιοποιώντας σωστά τις δυνατότητες της Ομαδικής Ασφάλισης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν εργοδότες επιλογής για τους ανθρώπους τους και να εξασφαλίσουν καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας