Ασφαλιστική αγορά: Ένας κλάδος με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

2244
looking Forward

Την αισιοδοξία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου τα επόμενα χρόνια εκφράζει η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη προλογίζοντας την Ετήσια Στατιστική Έκθεση για το 2017, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η οποία συγκεντρώνει τα βασικά μεγέθη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, 55 ασφαλιστικές επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2017, οι οποίες κατέγραψαν παραγωγή ασφαλίστρων ύψους περίπου €4 δις, εκ των οποίων 1,9 δις σε Ασφαλίσεις Ζωής και 2,1 δις σε Ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Το ποσοστό συμμετοχής της συνολικής παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ υποχώρησε ελαφρά στο 2,20% του ΑΕΠ, από 2,23% το 2016. Αυτό συνέβη, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, επειδή η παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση ελαφρά μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ (+2,1% σε τρέχουσες τιμές).

Το ποσοστό των επενδύσεων επί του ΑΕΠ έφτασε το 7,7%, που είναι μία από τις υψηλότερες τιμές που έχει λάβει ο δείκτης διαχρονικά.  Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε €17,6 δις. Οι επενδύσεις αποτέλεσαν τον 80% του Ενεργητικού, φτάνοντας τα €14 δις.  οι ασφαλιστικές προβλέψεις έφτασαν τα 11,4 δις και αποτέλεσαν περίπου το 65% του Παθητικού.

Η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, σημειώνει σχετικά:

«Η ασφαλιστική αγορά είναι ένας κλάδος με πραγματικά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Οι ασφαλίσεις ζωής και υγείας αναμένεται να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς η συμπλήρωση στην κρατική σύνταξη και στις παροχές υγείας είναι ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών που έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να περιμένουν τα πάντα από το κράτος αλλά πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία και οι ίδιοι. Επιπλέον οι γενικές ασφαλίσεις είναι στενά συνδεδεμένες με την οικονομική δραστηριότητα. Όσο η οικονομία βελτιώνεται και το εισόδημα ανακάμπτει τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα υπάρχει για ασφαλιστική κάλυψη».

Προηγούμενο άρθροΕσείς, πώς χειριστήκατε την τελευταία δύσκολη μέρα σας στη δουλειά;
Επόμενο άρθροBrexit: Τι θα συμβεί με τις ασφαλιστικές συμβάσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία;