20 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αγγελική Νταλιάνη: Ασφάλεια γένους θηλυκού

 Σαράντα χρόνια εμπειρίας!
Βιώματα, προσπάθειες, επιτεύγματα… και το ταξίδι συνεχίζεται!*

Της Αγγελικής Νταλιάνη

Τύχη αγαθή με οδήγησε στον Ασφαλιστικό Κλάδο, τον οποίο δεν τον υπηρέτησα και δεν τον υπηρετώ στην τύχη.

Είμαι Ασφαλιστής! Αυτή η επαγγελματική μου δραστηριότητα, αυτή η πορεία, αυτό το μαγικό ταξίδι για την Ιθάκη –που εύχομαι να είναι μακρύ και να έχει πολύ δρόμο ακόμη– με γεμίζει καθημερινά εμπειρίες και είναι συναρπαστικό.

Βίωσα την εξέλιξη βήμα-βήμα, προσπάθεια με προσπάθεια, στόχο με στόχο. Όχι βέβαια πως δεν υπήρξαν Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες!

Εδώ θα σας ταξιδέψω νοερά λίγο πίσω, ένα flashback γύρω στο ’80. Τότε που οι αμοιβές για την ίδια εργασία δεν ήταν ίσες μεταξύ των δύο φύλων και το αίτημα των γυναικών στην Ελλάδα ήταν ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Αυτός ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος, που προτίμησα το επάγγελμα του Ασφαλιστή. Οι αμοιβές σ’ αυτή τη δουλειά δεν είχαν σχέση με το φύλο μου, αλλά ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών μου και της σωστής αξιοποίησης του δικού μου χρόνου, ως εργοδότης του εαυτού μου. «Αμείβομαι τόσο όσο εργάζομαι». Η αύξηση των αποδοχών μου θα οφείλονταν αποκλειστικά στη δική μου επιλογή και αυτό που μου προσέφερε ήταν ελευθερία και ανεξαρτησία.

Ο Ασφαλιστής βιώνει στην πράξη αυτό το θαυμάσιο εργαλείο ανάπτυξης, τη διαχείριση χρόνου. Μαθαίνει στην πράξη το time management. Το πολύτιμο αυτό αγαθό, τον χρόνο, που δεν αποταμιεύεται και ο Ασφαλιστής μαθαίνει να τον διαχειρίζεται σωστά.

Ένας άλλος σημαντικός επίσης λόγος, που τον κατάλαβα σιγά σιγά, ήταν ότι στη δική μας δουλειά αυτό που δημιουργείς έχει διάρκεια στον χρόνο και προέκταση στο μέλλον, αρκεί να ξέρεις και να μπορείς να το υπηρετείς σωστά. Πρόκειται για αμοιβή διαρκείας και έτσι βιώνεις στην πράξη το εργαλείο που λέγεται after sales service.

Άρχισα σιγά σιγά να θέτω οικονομικούς στόχους, να αποκτώ ολοένα και μεγαλύτερες δεξιότητες, να επιμορφώνομαι συνέχεια σε θέματα marketing και management και να ανεβάζω τον πήχυ σε θέματα ποιότητας και αυτοβελτίωσης.

Το έχω πει πολλές φορές πως η Ασφάλεια είναι γένους θηλυκού, όπως η Φροντίδα, η Αγάπη, η Ζωή.

Το επάγγελμά μας είναι πολύ κοντά στη γυναικεία φύση, το πιο ανθρωποκεντρικό, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης και της ενσυναίσθησης. Ο Ασφαλιστής θα βοηθήσει τον πελάτη οικογενειάρχη ή επαγγελματία στη σωστή διασφάλιση του ορατού μέλλοντος, σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα.

H Γυναίκα τα τελευταία 40 χρόνια έχει ανταποκριθεί και έχει αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. Οι γυναίκες διεκδίκησαν και κέρδισαν την ίση αντιμετώπιση και τις ίσες ευκαιρίες! Ο δρόμος για τις υψηλόβαθμες θέσεις, τις θέσεις λήψης αποφάσεων, παρόλο που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι ωστόσο ανοικτός.

Στην πράξη, όμως, η ηγεσία δεν έχει κατακτηθεί από τις γυναίκες σε ικανοποιητική ποσόστωση, τόσο στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα όσο και στην πολιτική.

Η γυναίκα σήμερα βιώνει άμεσα και εμπειρικά την άλλη πλευρά του εαυτού της, την ανδρική. Διαφοροποιείται εσωτερικά και βιώνει καινούριες διαστάσεις του εαυτού της. Εμπλουτίζεται.

Από «βασίλισσα της φυλακής» της, που ήταν πριν μερικές δεκαετίες, σήμερα έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της. Από το κουκούλι του σπιτιού της απλώνεται ως το διάστημα.

Σήμερα, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η ανέλιξη της Γυναίκας στην κορυφή, σε θέσεις ηγεσίας.

Η μικρή επιχείρηση στην οποία ηγούμαι, Ασφάλειες Νταλιάνη Broker, είναι ένα μικρό δείγμα και της προσπάθειας και του επιτεύγματος. Η επιχείρηση στελεχώνεται από 14 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες. Είμαστε, ουσιαστικά, μια επιχείρηση «επανδρωμένη» με γυναίκες στελέχη που διαθέτουν επάρκεια τεχνογνωσίας, δεδομένου ότι η Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι τομέας έντασης εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Ας δούμε, όμως, πέρα από τη Γυναίκα Ασφαλίστρια και τη Γυναίκα Ασφαλιζόμενη.
Παρά τις εξαγγελίες των ευεργετικών κοινωνικών μέτρων, παρά την όποια πρόοδο, η γυναίκα είναι πρώτη στις τάξεις των ανέργων, των επαγγελματικά ανειδίκευτων, των μορφωτικά απαίδευτων, των κοινωνικά ανασφάλιστων και ίσως των πλέον κακοποιημένων ηθικά.

Μπορούμε, και επιβάλλεται, όλες εμείς οι Γυναίκες Ασφαλίστριες, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της ανθρώπινης αλυσίδας, θα έλεγα εκστρατείας, να πληροφορήσουμε, να προτείνουμε λύσεις στις ανάγκες της Γυναίκας για Συνταξιοδότηση, Υγεία, Πρόληψη.
Της κάθε γυναίκας που χαρίζει τη Ζωή και την κρατάει τρυφερά στα χέρια της.


* Αποσπάσματα της Ομιλίας της κας Αγγελικής Νταλιάνη στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Women Brainstorming”, που διοργάνωσε το MDRT στη Θεσσαλονίκη στις 18.01.2018.

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας