Μελέτες

Allianz Global Insurance Report 2024: Χρόνια μετασχηματισμού

  • Εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη: Η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αυξήθηκε κατά +7,5% το 2023 – σημειώνοντας την ταχύτερη αύξηση από το 2006, το έτος  που προηγήθηκε της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.
  • Ελλάδα: Σημείωσε σταθερή ανάπτυξη με 5,7% το 2023
  • Η ασφαλισιμότητα μπαίνει στο επίκεντρο: Τα προληπτικά μέτρα, οι νέες τεχνολογίες και οι έξυπνες συνεργασίες μπορούν να μεταβάλουν τα όρια της ασφαλισιμότητας – χωρίς, παρόλα αυτά, να μπορούν να τα εξαλείψουν.
  • Μειώνοντας το χάσμα: Τα ασφάλιστρα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,5% ετησίως την επόμενη δεκαετία – παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.
  • Η επόμενη πρόκληση: Η υιοθέτηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) αποτελεί σημείο καμπής – έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει στάδια εξοικονόμησης κόστους και αύξησης της αποδοτικότητας.

Η Allianz δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση “Global Insurance Report”, η οποία αναλύει την εξέλιξη των ασφαλιστικών αγορών παγκοσμίως[1].

Εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναλύει την εξέλιξη των ασφαλιστικών αγορών παγκοσμίως, η ασφαλιστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά περίπου 7,5% το 2023, σημειώνοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από το 2006, το έτος που προηγήθηκε της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης. Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε σε €6,2 τρισ. (ασφάλιστρα ζωής: €2,620 δισ., ασφάλιστρα περιουσίας και ατυχημάτων: €2,153 δισ. και ασφάλιστρα υγείας: €1,427 δισ. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, τα παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση κατά €1,1 τρισ., που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 21,5%. Ωστόσο, η ισχυρή αυτή ανάπτυξη θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα του υψηλού πληθωρισμού: σε πραγματικούς όρους, η εικόνα είναι λιγότερο εντυπωσιακή, καθώς τα πραγματικά ασφάλιστρα παρέμειναν σχεδόν στάσιμα, καταγράφοντας αύξηση μόλις κατά 0,7% από το 2020.

Σε αντίθεση με το 2022, όταν η παγκόσμια αύξηση ασφαλίστρων οφειλόταν κυρίως στον κλάδο ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων, η ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2023 ήταν πιο ισορροπημένη. Και οι τρεις κλάδοι κατέγραψαν παρόμοια ανάπτυξη, με τα ασφάλιστρα ζωής να αυξάνονται κατά 8,4%, τα ασφάλιστρα περιουσίας & ατυχημάτων κατά 7,0% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 6,6%. Η ανάκαμψη του κλάδου ασφάλισης ζωής –ο οποίος αυξήθηκε μόλις κατά 3,1% το 2022– οφείλεται κυρίως στην Ασία (+14,9%), τη μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης ζωής στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς 39,0%. Στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων, η Βόρεια Αμερική (+7,1%) παρέμεινε μακράν η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως –με μερίδιο αγοράς 54,2%.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλούς άλλους τομείς οι παραδοσιακές αγορές χάνουν τη σημασία τους έναντι των νέων, αναδυόμενων αγορών, στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες. Στην πραγματικότητα, την τελευταία δεκαετία, η αμερικανική ασφαλιστική αγορά κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της παγκοσμίως, από το ήδη εντυπωσιακό 41,3% στο εκπληκτικό 44,2%. Ωστόσο, άλλες παραδοσιακές αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη (με πτώση 6,7 ποσοστιαίων μονάδων) και η Ιαπωνία (με πτώση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων) εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν, χάνοντας μερίδιο αγοράς –πρωτίστως από την Κίνα, η οποία σχεδόν διπλασίασε το παγκόσμιο μερίδιό της σε 10,6%.

Ελλάδα: Σταθερή ανάπτυξη με 5,7% το 2023

Η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας σημείωσε σταθερή ανάπτυξη το 2023, καθώς τα έσοδα από τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5,7%, αγγίζοντας τα €5,5 δισ. Ειδικότερα, τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 5,6%, οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων κατά 3,3% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 28,1%. Ωστόσο, τα ασφάλιστρα υγείας εξακολουθούν να αποτελούν μια εξειδικευμένη αγορά συνολικής «αξίας» μικρότερης από μισό δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι επίσης θετικές, καθώς την επόμενη δεκαετία αναμένεται αύξηση κατά 5,0% ετησίως (έναντι αύξησης 2,0% ετησίως κατά την περασμένη δεκαετία). Αυτός ο ρυθμός αύξησης θα μπορούσε να είναι ο ταχύτερος στην περιοχή, κάτι που, όμως, δεν συμβαίνει και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη: με τον δείκτη διείσδυσης (ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο 2,3% (2023), η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο περιφερειακός μέσος όρος διείσδυσης βρίσκεται στο 6,2%.

Η ασφαλισιμότητα στο επίκεντρο

Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται παγκοσμίως, τα όρια της ασφαλισιμότητας έρχονται στο επίκεντρο. Προληπτικά μέτρα, νέες τεχνολογίες και έξυπνες συνεργασίες μπορούν να άρουν αυτούς τους περιορισμούς –χωρίς, παρόλα αυτά, να τους εξαλείψουν. Η αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης πρέπει να γίνεται σεβαστή. Η κατ’ επίφαση ασφαλισιμότητα –μέσω τεχνητά χαμηλών και μη ανταποκρινόμενων στον κίνδυνο τιμών– οδηγεί σε υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο και σε όλο και μεγαλύτερα ποσά ζημιών. Η ισορροπία μεταξύ προσιτής τιμής και ασφαλισιμότητας –ή, πιο γενικά, μεταξύ του υφιστάμενου και του βιώσιμου τρόπου ζωής– μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι συμβιβασμοί που απαιτούνται θα είναι ανώδυνοι ή χωρίς κόστος. «Τελικά, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής και χρημάτων αλλά και ατομικής ευθύνης», δήλωσε ο κ. LudovicSubran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz. «Ένας ανασφάλιστος κόσμος δεν θα ήταν μόνο ένας κόσμος που απέτυχε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή αλλά μια συλλογική ηθική αποτυχία, όπου κάθε άτομο αποφεύγει την ηθική του υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα».

Μειώνοντας το χάσμα

Κατά την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αναμένεται να σημειώσει αύξηση με ετήσιο ρυθμό 5,5%, δηλαδή με ακριβώς τον ίδιο ρυθμό με το παγκόσμιο ΑΕΠ. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η ανάπτυξή της υστερούσε σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη. Η βαρύτητα των τριών επιμέρους κλάδων αναμένεται να μεταβληθεί: Ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων θα αναπτυχθεί κατά 4,7% ετησίως, σε συνέχεια της αύξησης του 5,0% ετησίως που σημείωσε την προηγούμενη δεκαετία, καθώς οι αυξήσεις τιμών που σχετίζονται με τον πληθωρισμό θα ελαττωθούν. Ο κλάδος υγείας αναμένεται να αναπτυχθεί, επίσης, αλλά με κάπως πιο χαμηλό ρυθμό, της τάξεως του 7,3% ετησίως –που εξακολουθεί, παρόλα αυτά να αποτελεί μια αρκετά υψηλή αύξηση. Αντίθετα, ο κλάδος ζωής ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 5,1% ετησίως (από 3,5% ετησίως), επωφελούμενος από τα υψηλότερα επιτόκια. Συνολικά, το παγκόσμιο απόθεμα ασφαλίστρων αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν €5 τρισ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει από τον κλάδο ζωής (€1,887 δισ.), με την Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) να παραμένει η κινητήρια δύναμη για τον συγκεκριμένο κλάδο παγκοσμίως (+7,3% ετησίως). Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης ασφαλίστρων σε απόλυτη τιμή (€928 δισ.), περισσότερο από τη Βόρεια Αμερική (€377 δισ.) και την Ευρώπη (€323 δισ.) μαζί. Παράλληλα, η Κίνα (+7,7% ετησίως) θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην περιοχή σε απόλυτους όρους, με την Ινδία να αναδεικνύεται σε πραγματικό πρωταθλητή ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία (+13,6% ετησίως).

Στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, τα πρόσθετα ασφάλιστρα θα ανέλθουν σε €1,427 δισ. έως το 2034. Παρά τον σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ασία (πλην της Ιαπωνίας: 7,1% ετησίως), σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική (3,8% ετησίως), σε απόλυτες τιμές, αναμένεται να κυριαρχήσει η τελευταία, με €584 δισ. πρόσθετα ασφάλιστρα, έναντι €376 δισ. στην Ασία (πλην της Ιαπωνίας) και €184 δισ. στη Δυτική Ευρώπη.

«Οι θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τον κλάδο, δεν πρέπει να τον οδηγήσουν σε εφησυχασμό», δήλωσε ο κ. Arne Holzhausen, συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος είναι η διασφάλιση της κοινωνικής του συνάφειας έναντι ενός όλο και πιο παρεμβατικού κράτους. Η αυξανόμενη πόλωση και οι ανισότητες απειλούν με υπονόμευση τον κοινωνικό ιστό. Η διαχείριση των παραπάνω από πλευράς ασφαλιστικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της κοινωνικής της συνάφειας ως έρεισμα για ενότητα και εξάλειψη της ανισότητας, αποτελούν για αυτήν το βασικό “στοίχημα” για τα επόμενα χρόνια».

Η επόμενη πρόκληση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αναμένεται να ανατρέψει τις ισορροπίες σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας –από το επιχειρηματικό μοντέλο έως την αλυσίδα αξίας. Ωστόσο, λίγοι κλάδοι στηρίζονται τόσο πολύ στα δεδομένα, τα οποία και αποτελούν τη βάση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο η ασφαλιστική βιομηχανία –και το γεγονός αυτό καθιστά την εξειδίκευση στην ΑΙ ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το μέλλον. Στο παρελθόν, η ασφαλιστική βιομηχανία δεν βρισκόταν ακριβώς στην πρώτη γραμμή της αύξησης της παραγωγικότητας. Η υιοθέτηση του Generative AI (GenAI) έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει στάδια εξοικονόμησης κόστους και αύξησης της αποδοτικότητας. «Το AI δεν είναι πανάκεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων», δήλωσε η κα PatriciaPelayoRomero, συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Έχει, ωστόσο, σημαντικές δυνατότητες να συμβάλει στο να μειωθούν τα κενά προστασίας που υπάρχουν, βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα, την οικονομική αποδοτικότητα και την προσβασιμότητα της ασφάλισης, χάρη στην αυξημένη εξατομίκευση και τη βελτιωμένη απόδοση κόστους».

Allianz Global Insurance Report 2024: Χρόνια μετασχηματισμού

Ο διαδραστικός χάρτης «Allianz Global Insurance Map» βρίσκεται στην αρχική μας σελίδα: https://www.allianz.com/en/economic_research/research-data/global-insurance-map.html

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.


[1] Όλα τα στοιχεία βασίζονται στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2022.


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας