Αλγόριθμοι για τη θεραπεία του διαβήτη με τη στήριξη της ΑΧΑ

431
Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ δημιούργησε έδρα ερευνών που θα χρησιμοποιήσει Big Data για να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο για τον διαβήτη. Η καθηγήτρια Helen Colhoun, υπεύθυνη της έρευνας, θα εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο για την αριστεία του στη γενετική και στην πληροφορική.

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που προσβάλλει 347 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία – ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Ο διαβήτης έχει μια σειρά από άμεσες συνέπειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τύφλωση ή νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί να γίνει η έβδομη κύρια αιτία θανάτου μέχρι το 2030.

Η καθηγήτρια Colhoun διερευνά το πώς θα χρησιμοποιηθούν ιατρικά δεδομένα για την κατασκευή μοντέλων εκτίμησης του κινδύνου για τον διαβήτη και των σχετικών επιπλοκών, με σκοπό να βελτιωθούν η θεραπεία και η φροντίδα. Θα συνεργαστεί στενά με ειδικούς στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και της «εκπαίδευσης συστημάτων» για να δημιουργήσει αποτελεσματικές λύσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων υγείας που χρησιμοποιούνται.

Η έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου για τον διαβήτη θα επιτρέψει την ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων πρόληψης που προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή. Η έρευνα της καθηγήτριας Colhoun θα συμβάλει επίσης στην προληπτική ιατρική και στην ανάπτυξη στρατηγικών συλλογικής πρόληψης που μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερο σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Προηγούμενο άρθροΟΧΙ σε αθέμιτες πρακτικές πώλησης – ΟΧΙ σε …εμφύλιες διενέξεις!
Επόμενο άρθροΟι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πάντα στο επίκεντρο για τον Πρόεδρο του ΕΕΑ