Το 2020 υποδέχτηκε και τυπικά η ΕΑΕΕ με την καθιερωμένη της «οικογενειακή» εκδήλωση στα γραφεία της, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στα εθιμοτυπικά του πράγματος, η HDI Global SE, Hellas ήταν για φέτος το τυχερό μέλος που κέρδισε το φλουρί. Η ουσία, όμως, για όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ήταν όπως πάντα στη σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τοποθέτηση της οποίας πρόταξε τις ευχαριστίες του στη Δ/ντρια και το προσωπικό της ΕΑΕΕ, για το δύσκολο έργο που επιτελούν με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου με γενναιότητα, για μια ακόμα φορά, επέλεξε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές να στηρίξει την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται σήμερα, μεταξύ άλλων, και το ασφαλιστικό, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την αγορά. Οι συζητήσεις είναι εν εξελίξει, οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί ισχύουν, ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος, το αποτέλεσμα αυτών, όμως, ακόμα δεν είναι ορατό. Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε διαβούλευση και χωρίς να περιλαμβάνει τίποτα από αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στην ασφαλιστική αγορά, η κυβέρνηση εξαντλεί τα όρια της καλής πίστης. Ο Πρόεδρος το διατύπωσε ευγενικά: «Είναι ώρα από τα λόγια να δούμε πράξεις». Το μήνυμα είναι σαφές.

Τον επόμενο μήνα (25 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ. Πέρυσι, στην ίδια εκδήλωση, ο νυν Πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αφορούσαν την ιδιωτική ασφάλιση, τόσο στο νέο ασφαλιστικό, στον 2ο και 3ο πυλώνα, όσο και στον τομέα της υγείας, αλλά και στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, επικαλούμενος το μοντέλο που ισχύει εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Φέτος, ποιος θα σταθεί ενώπιον των ασφαλιστών για να υπερασπιστεί και να εξηγήσει τις επιλογές της κυβέρνησης;

Η αγορά έχει σαφώς τα προβλήματά της, θα ήταν αφελές να κλείσουμε τα μάτια σε αυτά. Οι δείκτες μπορεί να αποπνέουν κάποια αισιοδοξία, η αγορά κινήθηκε με άνοδο παραγωγής ασφαλίστρων περίπου 10% για το 2019, αυτό δεν αφορά όμως, δυστυχώς, όλα τα μέλη της αγοράς. Υπάρχουν εταιρείες που δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, με ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες να τις επηρεάζουν αρνητικά. Ο κλάδος υγείας παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα για τις ασφαλιστικές, που ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να βρουν τη συνταγή για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία που επιθυμούν, ενώ και στις Γενικές ασφαλίσεις, παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες, η αγορά δεν φαίνεται να απαγκιστρώνεται από την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου.

Προηγούμενο άρθροΠόσο προσβάσιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα;
Επόμενο άρθροO Κάρολος Μαρκουίζος αναλαμβάνει το Mentoring της ομάδας Ζωής της Απόλλων