ΑΧΑ: Προστατεύοντας τη μεσαία τάξη του αύριο

603
AXA group

Παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα, οι πληθυσμοί χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων παραμένουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστοι. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, την ίδια ώρα όμως αποτελεί θετική πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες να δημιουργήσουν προτάσεις που θα απαντούν στις ανάγκες αυτών των καταναλωτών.

Ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, εργάζονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και κερδίζουν ποσά τα οποία τους κατατάσσουν στη μέση της κοινωνικής πυραμίδας. Αυτή η ανερχόμενη μεσαία τάξη έχει χαμηλά και όχι τακτικά έσοδα, γεγονός που τη βάζει σε δυσκολίες όταν αντιμετωπίσει κάποιο δύσκολο γεγονός. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται κάτω από τη γραμμή της φτώχιας εξαιτίας εξόδων που καλούνται να αντιμετωπίσουν για θέματα υγείας. Το να προστατευθούν, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα.

 

3 με 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται προστασία

Οι μεσαίες τάξεις στις αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται να ενισχύονται και να σταθεροποιούνται για να δημιουργήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Η κατανάλωση της μεσαίας τάξης ξεπερνά το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας και αυξάνεται περίπου 4% ετησίως. Η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη από την αύξηση του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση της μεσαίας τάξης αποτελεί μοχλό ανάπτυξης», αναφέρει η Homi Karas του Ινστιτούτου Brookings.

Πέρα και πάνω από την ανάδυση της παγκόσμιας μεσαίας τάξης, αποτελεί πρόκληση να παρασχεθεί ένα επίσημο δίχτυ ασφαλείας ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην επανέλθουν στη φτώχια. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά ασφάλισης: λιγότερο από 10% των πληθυσμών είναι ασφαλισμένοι.

 

Πολλαπλοί κίνδυνοι

Αυτός είναι ο λόγος που η ΑΧΑ αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη ασφαλιστικών λύσεων μέσα από την πρωτοβουλία «Αναπτυσσόμενοι Πελάτες» (AXA Emerging Customers). Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία σήμερα καλύπτει 10 εκατομμύρια πελάτες μέσα από τη συνεργασία με τη MicroEnsure, μια εταιρεία με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζεται σε αναπτυσσόμενες αγορές από το 2002 με στόχο να σχεδιάσει και να προσφέρει ασφαλιστικές λύσεις προσαρμοσμένες να δώσουν λύση στις καθημερινές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

«Οι πληθυσμοί χαμηλού εισοδήματος σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι ανάμεσα στις πλέον ευάλωτες ομάδες. Μια ασθένεια, ένα ατύχημα, μια φωτιά στο κατάστημά τους είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν μια πτώση στη φτώχια. Έχουμε ευθύνη – και ευκαιρία – να τους προστατεύσουμε από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά» αναφέρει η Garace Wattez-Richard από την ΑΧΑ Emerging Customers.

Για τον Richard Leftley, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MicroEnsure, «αυτοί οι άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί με το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους: τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν μέσα στη μέρα. Ο κίνδυνος είναι η πρωινή, η μεσημεριανή και η βραδινή έγνοια των αναπτυσσόμενων πελατών».

 

Επαναπροσδιορίζοντας το σκεπτικό της ασφάλισης, εφευρίσκοντας νέα προϊόντα

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που οδηγούν στη μειωμένη ασφάλιση αυτών των πληθυσμών: το γεγονός ότι οι «παραδοσιακές» λύσεις ασφάλισης δεν προσαρμόζονται καλά στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων πελατών, καθώς και θέματα κουλτούρας στην αντίληψη των κινδύνων, είναι οι πλέον συχνοί.

Στην πραγματικότητα, εφόσον αυτές οι ομάδες συχνά δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, η πλειοψηφία δεν είναι εξοικειωμένη με το σκεπτικό της τυπικής ασφάλισης. Την αντιλαμβάνονται ως μη προσβάσιμη, σχεδιασμένη για ανθρώπους υψηλότερων εισοδημάτων και γενικώς προτιμούν άτυπους τρόπους διαχείρισης κινδύνων, κυρίως μέσω κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών. Όμως αυτά τα άτυπα συστήματα είναι συχνά αναξιόπιστα και δεν προσφέρουν πλήρη προστασία από όλους τους κινδύνους.

«Ακόμα και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, κανένας δεν έχει την έντονη επιθυμία να ασφαλιστεί. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όμως, βλέπουμε ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ τη λογική της ασφάλισης και για τους οποίους κάθε ποσό μετράει».

Προχωρώντας στην αποστολή μας ως ασφαλιστική Εταιρεία για αυτό το πελατολόγιο, σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τα κλασικά μοντέλα λειτουργίας και να επαναπροσδιορίσουμε το σκεπτικό της ασφάλισης, δημιουργώντας νέα προϊόντα.

 

Το μέλλον

Παρόλο που αναπτυσσόμενες οικονομίες σήμερα αποτελούν μόλις το 17% της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, αποτελούν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Δουλεύοντας σήμερα για να χτίσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με την αυριανή μεσαία τάξη, η ΑΧΑ ελπίζει να αναπτύξει μια σταθερή σχέση με αυτές τις ομάδες.

«Προστατεύοντας πληθυσμούς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα καθιερώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη για να χτίσουμε μια μακροπρόθεσμη σχέση μαζί τους στο μέλλον», καταλήγει η Garance Wattez-Richard.

  • Ετικέτες
  • AXA
Προηγούμενο άρθροNP Ασφαλιστική: Αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας και κερδοφορία το 2016
Επόμενο άρθροΤο insurancemarket.gr αναζητά Ασφαλιστικούς Συμβούλους Υγείας