Διεθνή

6 συμβουλές για τις γυναίκες συνταξιούχους του μέλλοντος

Οι νεαρές γυναίκες σήμερα έχουν όλο και καλύτερη εκπαίδευση και επομένως μεγαλύτερη πιθανότητα να διαχειριστούν σωστά τις προοπτικές του οικονομικού τους μέλλοντος. Το 72% των γυναικών στη Γερμανία, ηλικίας μεταξύ 20 και 24, έχουν ολοκληρώσει ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν λάβει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκριτικά, το 71% των ανδρών έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα σημαίνει ότι οι γυναίκες θα είναι ουσιαστικά επί ίσοις όροις με τους άνδρες, όταν φτάσουν στην ηλικία της συνταξιοδότησης.

Η Brigitte Miksa, επικεφαλής της Διεθνούς ομάδας της Allianz για τις συντάξεις, δίνει τις ακόλουθες έξι συμβουλές στις γυναίκες προκειμένου να εξασφαλίσουν καλές συνθήκες στα γηρατειά τους!

1. Μην ακολουθήσετε την τακτική “θάβω το κεφάλι μου στην άμμο”. Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια για τα οικονομικά σας θέματα, ζητήστε υποστήριξη από έναν ειδικό, για παράδειγμα από έναν οικονομικό σύμβουλο.
2. Κάντε μια επισκόπηση για τον εαυτό σας: συλλέξτε και ξεκαθαρίστε τα χαρτιά σας, συγκρίνετε τα έσοδα και τις δαπάνες σας. Ο Κανόνας του αντίχειρα λέει: Αποθηκεύετε το 10% του εισοδήματος σας για όλη τη ζωή σας, αυτό θα σας “χτίσει” μια ικανοποιητική ιδιωτική σύνταξη.

3. Ασφαλίστε την ικανότητά σας για εργασία: Πιο σημαντικό από τα υλικά αγαθά είναι η ικανότητά σας να εργάζεστε, διότι αυτό αποτελεί το θεμέλιό σας για ένα τακτικό εισόδημα.

4. Αποταμιεύετε σε τακτική βάση: Η Αποταμίευση είναι μια δια βίου διαδικασία. Το life-cycle saving model της Allianz δείχνει πώς μπορείτε να το κάνετε.

5. Μεριμνήστε για τη μακροχρόνια φροντίδα: το προσδόκιμο ζωής των γυναικών είναι μεγαλύτερο από εκείνο των ανδρών. Έτσι, το να φροντίσετε για το μέλλον σας είναι σημαντικό.

6. Ξεκινήστε την εξοικονόμηση νωρίς: Όσο πιο αργά ξεκινάτε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αποταμιεύσετε. Αποταμιεύοντας 4% του μισθού σας κατά την έναρξη της επαγγελματικής σας ζωής, να αυξάνετε το ποσό αυτό κατά 2% ετησίως μέχρι να φτάσετε το σημείο όπου το 10% του μισθού σας  θα πηγαίνει στην αποταμίευσή σας. Οι μισές από όλες τις αυξήσεις των μισθών που θα λαμβάνετε θα πρέπει, επίσης, να εντάσσονται στο πλάνο των συνταξιοδοτικών σας παροχών.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας