Διαμεσολαβούντες

40 χρόνια ΠΟΑΔ

Τα 40 χρόνια της γιόρτασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, στις 21 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Στην εκδήλωση καταγράψαμε τις παρουσίες ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από όλη την Ελλάδα, μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΑΔ, αλλά και τις απουσίες κάποιων άλλων, που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην 40χρονη πορεία της Ομοσπονδίας.

Η είδηση της ημέρας και η συμβολή του ΕΕΑ

Την είδηση της ημέρας την έδωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την εκδήλωση, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ότι δεν υποχρεούνται να διαθέτουν POS όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν κάνουν είσπραξη ασφαλίστρων. Ο Υπουργός υποσχέθηκε, αλλά δεν δεσμεύτηκε, η Κυβέρνηση να εξετάσει εν ευθέτω χρόνο τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου που αφορούν τη φορολογική του αντιμετώπιση.

Τον ακολούθησε στο βήμα ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης. Στο πρόσωπο του κ. Χατζηθεοδοσίου, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αναγνωρίζει έναν δικό της άνθρωπο, ο οποίος, μέσα από τον θεσμικό του ρόλο έχει όλα αυτά τα χρόνια στηρίξει τον κλάδο και τα αιτήματά του όσο κανείς. Ο ίδιος φρόντισε να επιβεβαιώσει αυτήν τη στήριξη, αναφερόμενος στις παροχές του ΕΕΑ στα μέλη του (εκπαιδευτικά σεμινάρια, δωρεάν παροχή CRM, κ.ά.), που ήδη αξιοποιούν ή μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ενώ δεσμεύτηκε ότι «το ΕΕΑ θα συνεχίσει να βοηθά τον κλάδο να πάει στην επόμενη μέρα».

Η ανάγκη για νέο ανθρώπινο δυναμικό

Για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, όμως, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση χρειάζεται να έχει ενιαία και δυνατή φωνή και ξεκαθαρισμένες θέσεις, όπως επεσήμανε στον χαιρετισμό του και ο κ. Γ. Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πρωτοβάθμιων σωματείων σε Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες.

Χρειάζεται επίσης να επενδύσει ο κλάδος στην εκπαίδευση και τη γνώση, αλλά και στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, με την προσέλκυση και ένταξη στην αγορά νέων ανθρώπων, ιδανικά αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών. Αυτό αποτελεί πρόκληση και στόχο της Ομοσπονδίας, όπως τόνισε ο Πρόεδρός της, κ. Ηλίας Τσολάκης, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που έχουν αναπτυχθεί με το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τον Επίκουρο Καθηγητή, κ. Παναγιώτη Ξένο. Στην εκδήλωση, μάλιστα, παραβρέθηκαν φοιτητές του ΠΑΠΕΙ, για να ακούσουν τον καθηγητή τους, και έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αγορά και τους ανθρώπους της.

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ

«Στην ΕΑΕΕ εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και κατ’ επέκταση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης», δήλωσε στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της η Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, κα Ελίνα Παπασπυροπούλου. Αναφέρθηκε στο δύσκολο περιβάλλον που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι φυσικές καταστροφές. Εστίασε στις αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο ασφαλιστικός κλάδος, στο ασφαλιστικό κενό που υπάρχει, αλλά και στο capacity που διαθέτει η αγορά και της επιτρέπει να αναλάβει τους κινδύνους που υπάρχουν. Ειδική αναφορά έκανε στην ευρωπαϊκή οδηγία RIS για τους ιδιώτες επενδυτές που φέρνει αλλαγές και την IDD, τονίζοντας ότι η ΕΑΕΕ, μέσω της συμμετοχής στην Insurance Europe σε συνδυασμό με τις ενέργειες προς την ΤτΕ, το ΥΠΟΙΚ και τους Έλληνες ευρωβουλευτές, προωθεί συστηματικά τους προβληματισμούς της αγοράς, με έμφαση στις προμήθειες. Παράλληλα, όπως ανέφερε, προωθούν, από κοινού με το ΕΕΑ, την απευθείας διαβίβαση από τις ασφαλιστικές εταιρείες των βεβαιώσεων ασφάλισης αστικής ευθύνης και επαναπιστοποίησης των διαμεσολαβούντων για την ανανέωση της εγγραφής τους στα Επιμελητήρια. Επιπλέον, η ΕΑΕΕ αναδεικνύει διάφορα θέματα σε σχέση με τις εξετάσεις πιστοποίησης, όπως η ανανέωση της ύλης και η καθιέρωση ηλεκτρονικών εξετάσεων.

Οι ομιλητές

Πέρα από τους χαιρετισμούς, οι κεντρικές ομιλίες κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΠΟΑΔ, κινήθηκαν σε τρεις άξονες: την επιστήμη και πώς συμβάλλει στην πρόοδο του ασφαλιστικού κλάδου (Π. Ξένος), την αγορά και τι θέλει από την ασφάλιση (Γ. Καπετανάκης) και το πώς είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές (Α. Τσαπατάκης).

«Αποδοτικότητα και τεχνολογική πρόοδος στην ασφάλιση» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Π. Ξένος, εστιάζοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, το Machine learning και το Deep Learning, που σπρώχνουν, όπως είπε, τον ασφαλιστικό κλάδο σε νέα μονοπάτια και μεταμορφώνουν την αλυσίδα αξίας του ασφαλιστικού κλάδου από τη διανομή και το underwriting έως την αναδοχή, την τιμολόγηση και τη διαχείριση των απαιτήσεων. Χωρίς να παραβλέπει τους κινδύνους που επιφέρει, ο κ. καθηγητής τόνισε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί οικονομίες κλίμακος και οικονομίες εύρους δραστηριοτήτων, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγικότητα, ενώ αλλάζει το συμπεριφορικό πρότυπο του ασφαλισμένου, αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο της ασφάλισης και ανοίγει νέα πεδία για ΣΔΙΤ».

Στο βήμα ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κ. Γ. Καπετανάκης. Πρώην ασφαλιστής και ασφαλισμένος που είδε στην πράξη τη χρησιμότητα του ασφαλιστηρίου υγείας του ο κ. Καπετανάκης, μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία, αλλά κυρίως μίλησε για την προσπάθεια των ασθενών με καρκίνο να πετύχουν νομοθετικά το Δικαίωμα στη Λήθη, δηλαδή το δικαίωμα των επιζώντων από καρκίνο να μη λαμβάνεται υπόψη, υπό προϋποθέσεις, το ιστορικό τους, όταν για παράδειγμα κάνουν αίτηση για ενυπόθηκο δάνειο ή και για ασφάλιση ζωής που συνδέεται με αυτό. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΠΟΑΔ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και σε συνεργασία μαζί της κατέθεσε γνωμοδότηση στο BIPAR, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για το Δικαίωμα στη Λήθη.

Με οδηγό το προσωπικό του παράδειγμα, ο παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση, κ. Αντώνης Τσαπατάκης, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, να κάνουν το “αν” “να”, να αφήσουν πίσω τους φόβους τους και να προτάξουν τα όνειρα και τα θέλω τους. «Πιστέψτε στον εαυτό σας και θα τα καταφέρετε», είπε.

Τιμή στους πρωτοπόρους

Στον εαυτό τους και στον κλάδο τους πίστεψαν και οι πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ομοσπονδίας, Κονσολάκης, Ραζέλος, Αχ. Βογιατζόπουλος, Γ. Πυρινής, Ι. Δρούλιας, Φ. Σαραφίδης, Κ. Βακάλης, Μ. Βουράκης, Ι. Πανταζίδης, και πιο μετά οι Π. Αλεξανδρόπουλος, Αλ. Ραφαηλίδης, Δ. Λύχρου, Π. Μιχαλόπουλος και τα Δ.Σ. που τους υποστήριξαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν πολύ από τον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους χρόνο, για να καταφέρουν να αναδείξουν την ΠΟΑΔ στο συλλογικό όργανο των 18 σωματείων που είναι σήμερα.

Το νυν ΔΣ της ΠΟΑΔ, θέλοντας να τους αποδώσει την οφειλόμενη τιμή, τους απένειμε τιμητικές πλακέτες, ενώ τίμησε και τον κλαδικό Τύπο και τη συνεισφορά του, στο πρόσωπο του κ. Ευάγγελου Σπύρου.

Οι πρώην Πρόεδροι της ΠΟΑΔ, κ.κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Ραφαηλίδης και Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, παραλαμβάνοντας τις τιμητικές πλακέτες, θυμήθηκαν και μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και «το καλύτερο δυνατό» που πέτυχαν στη διάρκεια της θητείας τους (την ενδυνάμωση της Ομοσπονδίας με νέα μέλη, τη συμμετοχή στο BIPAR, την αποτροπή του ασφαλιστικού Τειρεσία, την ίδρυση της ΕΑΔΕ, ως εκφραστή όλων των βαθμίδων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης), τονίζοντας τη σημασία της ενότητας και της κοινής προσπάθειας.

Οι ομιλίες τους συγκίνησαν, αλλά και προβλημάτισαν, καθώς, όπως φάνηκε, αυτή η επετειακή εκδήλωση δεν κατάφερε να ενώσει τον κλάδο, αφού καταγράφηκαν ηχηρές απουσίες. Ας μείνουμε, όμως, στις παρουσίες – τουλάχιστον σε αυτές που εμείς εντοπίσαμε: Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ρούσσης, Πρόεδρος ΕΣΑΠΕ, Γιώργος Καραβίας, Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ, Θεοδώρα Γουργούλη και Ανδρέας Καλλέργης από τον ΠΣΑΣ, Εύα Ματάκου-Πιένκος, Νίκος Χατζηαποστολίδης και Δημήτρης Ματάκος από τις Σέρρες, Δ. Σκιτζής και Δ. Μουντάκης, από τα Χανιά, Παρασκευή Αραπλή από το Ρέθυμνο, Αλέξανδρος Ιωάννου, Άντα Τσιλιμή, Λάζαρος Κιτσάκης, Κώστας Μπούτζας από τα Γιάννενα, Νίκος Τσιάμης και Στέλιος Πολυμέρης από τη Βέροια, Ευγενία Σαμαρά από τη Λάρισα, Απόστολος Κόκκοβας από τα Τρίκαλα, Δημήτρης Κρέτσης και Αλεξάνδρα Μπαρδάκη από το Αγρίνιο, Γεράσιμος Μιχαλάτος και Ηλίας Κονταξής από την Πάτρα, Άννα Τσιτσιγιάννη από τον Βόλο, Χρήστος Λαμπερνάκης από τον Έβρο, Γιώργος Νίκος από την Κοζάνη και Βάσω Μουτάφη από τη Ρόδο (εξαιρετική ως συντονίστρια της εκδήλωσης).

Ευχόμαστε και προσβλέπουμε και στα επόμενα 40 χρόνια της ΠΟΑΔ με ακόμη μεγαλύτερη, πιο δυναμική και ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου.

Δήμητρα Καζάντζα


Ακολουθήστε την ασφαλιστική αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας