Μελέτες

+11% οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα των ασφαλειών

Θετικές οι προοπτικές προλήψεων το 1ο τρίμηνο του 2021 στον κλάδο Χρηματοοικονομικών και Ασφαλειών, σύμφωνα με την ManpowerGroup.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης[1] της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου, 430 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Με το 14% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% να προβλέπει μείωση και το 74% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που προκύπτουν ανέρχονται σε +3%.

Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το 39% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει πως θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ παγκόσμια το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 41%. Από τους Έλληνες εργοδότες που προβλέπουν επιστροφή στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, η ισχυρότερη τάση προέρχεται αυτούς που ανήκουν στον Τουρισμό (58%), τις Κατασκευές (44%) και την Πρωτογενή Παραγωγή (40%).

«Αντιμετωπίζοντας το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, η μελλοντική έρευνα για τις προθέσεις των προσλήψεων των εργοδοτών το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζει ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά, αναδεικνύοντας την χώρα μας ως την ισχυρότερη σε προθέσεις προσλήψεων εργαζομένων σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια EMEA. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κλάδους που αντεπεξήλθαν και στο πρώτο lockdown, όπως των Κατασκευών και της Βιομηχανίας καθώς και των Χρηματοοικονομικών και Ασφαλειών,οι προσλήψεις φαίνονται πιο ισχυρές. Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής εάν και προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ελαφρώς με θετικό πρόσημο. Οι προκλήσεις της διαχείρισης των ανθρώπων μας όπως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, η επιλογή ενός σωστού μείγματος στρατηγικής διοίκησης τους, η επιλογή και στελέχωση των τεχνολογικών ταλέντων  για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που όλοι μας έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ και απαιτούν την προσοχή μας», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.  

Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι εργοδότες προσδοκούν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων και στους επτά κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +19%. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών επίσης καταγράφουν αξιοσημείωτα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +12%, ενώ Προοπτικές της τάξης του +11% καταγράφονται σε δύο κλάδους –στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών επίσης προβλέπουν σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +7%, ενώ Προοπτικές +2% και +1% καταγράφονται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και στον τομέα του Τουρισμού, αντίστοιχα.

Ισχυρότερες & Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων

Βιομηχανία/ΠαραγωγήΚατασκευέςΧρηματοοικονομικά & Ασφάλειες
19%12%11%
ΤουρισμόςΕμπόριο (Χονδρική και Λιανική)Λοιπές Υπηρεσίες
1%1%7%

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού[2]

Αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν υγιείς Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +24%. Παράλληλα, Προοπτικές της τάξης του +11% και +8% καταγράφονται στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, ενώ οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένουν αβέβαιο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες των Μικρών επιχειρήσεων καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις Μεσαίες όσο και στις Μεγάλες επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σχετικά σταθερές προοπτικές προσλήψεων.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Σε 34 από τις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup, οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε επτά χώρες και επικράτειες, ωστόσο, οι εργοδότες αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, ενώ αμετάβλητη αγορά εργασίας προβλέπεται να καταγραφεί σε δύο.

Η πρόθεση προσλήψεων ενισχύεται σε 32 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αποδυναμώνεται σε έξι και παραμένει αμετάβλητη σε πέντε. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες σε 33 χώρες και επικράτειες καταγράφουν ενισχυμένες προθέσεις προσλήψεων, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ενισχύονται σε έξι και παραμένουν αμετάβλητες σε τέσσερις. Κατά το προσεχές τρίμηνο, η ισχυρότερη δραστηριότητα προσλήψεων προβλέπεται από τους εργοδότες σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία και Βραζιλία. Οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων αναμένονται σε Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ Κονγκ.

Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται από τους εργοδότες σε 19 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ μείωση των απασχολουμένων αναμένεται σε πέντε, και αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων σε δύο. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 18 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται σε 24 χώρες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται σε Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία, ενώ από τους εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και την Αυστρία σημειώνονται οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων.


[1] Στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά το Δ’ Τρίμηνο του 2020 συμμετείχαν 37.717 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2021, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

[2] Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: Οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 υπαλλήλους, οι Μικρές επιχειρήσεις με 10-49 υπαλλήλους, οι Μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 υπαλλήλους και οι Μεγάλες επιχειρήσεις με 250 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Ακολουθήστε την Ασφαλιστική Αγορά στο Google News

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας