Διαμεσολαβούντες

Όχι στις αυθαίρετες ερμηνείες των Πράξεων 30 και 31

Επιστολή απέστειλε στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ η ΕΑΔΕ, στις 8 Ιανουαρίου 2014, με την οποία την καλεί «να προβεί εκείνη σε έκδοση ερμηνευτικών οδηγιών και κατευθύνσεων, όπου χρειάζεται, ώστε οι πράξεις της να μην γίνουν έρμαιο τυχόν αυθαίρετων, κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον τους ερμηνειών από τους εκάστοτε εμπλεκόμενους στη διαδικασία της ιδιωτικής ασφάλισης».

Στην επιστολή της η ΕΑΔΕ σημειώνει ότι «οιαδήποτε άλλη εν τοις πράγμασι και δια της ερμηνείας παρέκκλιση από το κανονιστικό πλαίσιο των Πράξεων της ΤτΕ» τη βρίσκει αντίθετη, «καθώς είναι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυθαίρετη και μη νόμιμη».

Αφορμή για την επιστολή στάθηκε εμπιστευτική εγκύκλιος της ΕΑΕΕ προς τους επικεφαλής των εταιρειών μελών της –η οποία διέρρευσε στον Τύπο–, με την οποία η Ένωση προβαίνει σε ερμηνεία των Πράξεων 30 και 31 της ΤτΕ.

Στην επιστολή της προς τη ΔΕΙΑ η ΕΑΔΕ επισημαίνει, ενδεικτικά, 3 σημεία στα οποία δεν συμφωνεί με τις ερμηνείες που δίνει στην εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ:

  1. Αναφορικά με τον Κανονισμό Πωλήσεων η ΕΑΔΕ θεωρεί «αναγκαία και σύμφωνη με τις διατάξεις των Πράξεων της ΤτΕ την προσάρτηση του Κανονισμού Πωλήσεων στη σύμβαση μεταξύ Εταιρείας και Διαμεσολαβούντος, οιαδήποτε δε αντίθετη ερμηνεία δύναται να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη».
  2.  «Η τυχόν δυνατότητα παρέμβασης των Εταιρειών στη σχέση μεταξύ Ασφαλιζομένων και Διαμεσολαβητών μέσω του κανονισμού Πωλήσεων εκάστης Εταιρείας, και άρα η παροχή στις Εταιρείες του δικαιώματος να προσδιορίζουν τον τρόπο και την έκταση εφαρμογής των Πράξεων της ΤτΕ» τη βρίσκει αντίθετη, καθώς όπως επισημαίνει, «όχι μόνον δεν διασφαλίζει την αποφυγή καταχρήσεων εκ μέρους των μερών, αλλά αντίθετα θα “ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου” για την κατά το δοκούν και a la carte παρέμβαση των Εταιρειών σε βάρος των συμφερόντων των Διαμεσολαβητών και την εν τοις πράγμασι κατάργηση της εποπτικής διαδικασίας».
  3. Όσον αφορά την  επιθυμία της ΕΑΕΕ για μείωση του χρόνου προσβασιμότητας των Διαμεσολαβητών στην ηλεκτρονική κατάσταση ασφαλίστρων από 6 μήνες σε 2, οι διαμεσολαβούντες θεωρούν ότι «περιορίζει τη δυνατότητα παρακολούθησης των εισπράξεών τους και δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητα του σχετικού αιτήματος», και τους βρίσκει αντίθετους καθώς «θα διευκολύνει τη καταστρατήγηση υποχρεώσεων των Εταιρειών σε βάρος των Διαμεσολαβητών». 

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΑΔΕ προς τη ΔΕΙΑ εδώ.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας