Διεθνή

Όλα για τη Solvency II με μια ματιά!

Όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με το νέο καθεστώς Solvency II μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι, στην προσφάτως ανανεωμένη Solvency II webpage της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Η σχετική με τη Solvency II σελίδα παρέχει εύκολα προσβάσιμη σύνδεση με το κανονιστικό πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων έξι Τεχνικών Προτύπων Εφαρμογής (ITS), που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά τα ITS καλύπτουν όλες τις διαδικασίες έγκρισης των εποπτικών αρχών που είναι ζωτικής σημασίας για τη Solvency II,  η περίοδος σταδιακής εφαρμογής της οποίας άρχισε την 1η Απριλίου 2015.

Στην παρούσα φάση, η EIOPA εξετάζει, επίσης, τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη δεύτερη ομάδα των ΙΤS και των κατευθυντήριων γραμμών της Solvency ΙΙ. Η Αρχή προτίθεται να δημοσιεύσει τη γνώμη της σχετικά με αυτές τις παρατηρήσεις στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2015, μετά την έγκρισή τους από το Συμβούλιο Εποπτών της EIOPA.

Ο Πρόεδρος της EIOPA, κ. Gabriel Bernardino, εξαίροντας τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών  κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, σημείωσε ότι «τα σχόλια και οι προτάσεις τους θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την προσέγγισή μας για τη δεύτερη ομάδα των ITS και των κατευθυντήριων γραμμών της Solvency II, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εποπτεία, μέσα στο πλέον αποτελεσματικό και αναλογικό πλαίσιο αναφοράς. Τον Απρίλιο του 2015, πραγματοποιήσαμε ένα ειδικό σεμινάριο με τους κύριους ενδιαφερόμενους, κατά την οποία συζητήσαμε εποικοδομητικά όλες τις αναφορές που σχετίζονται με τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις τους.

Η προπαρασκευαστική φάση έχει αυξήσει σημαντικά την ευαισθητοποίηση και την ετοιμότητα για την υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της Solvency II. Αναγνωρίζουμε ότι αργότερα φέτος οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους μεταξύ των προπαρασκευαστικών εκθέσεων του τρίτου τριμήνου του 2015 και την υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της Solvency II το 2016. Η EIOPA προτρέπει τις επιχειρήσεις να εστιάσουν τις προσπάθειές τους και στα δύο. Στην ετήσια υποβολή εκθέσεων, ως μια πραγματική δοκιμασία για την εφαρμογή της Solvency II, και στις προπαρασκευαστικές αναφορές του 3ου τριμήνου του 2015, ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των διαδικασιών και των συστημάτων τους».

Στις 30 Ιουνίου 2015, η EIOPA πρόκειται να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση το τελικό σύνολο των ITS, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τις εναρμονισμένες τακτικές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο της Solvency II.

Η ταξινόμηση XBRL θα κυκλοφορήσει στη συνέχεια, στο 3ο τρίμηνο του 2015, με βάση το πλήρες τελικό σύνολο των αναφορών που υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι τελικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πρώτη προληπτική έκθεση στο πλαίσιο της Solvency II μπορούν να ληφθούν στα μέσα Απριλίου του 2016. Το εργαλείο για τις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την εφαρμογή της χρήσης της XBRL, θα διατίθενται επίσης από το τρίτο τρίμηνο του 2015, για την εφαρμογή της πλήρους ταξινόμησης της Solvency II.

Η EIOPA πιστεύει ότι ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και των ασφαλιστών θα εξομαλύνει την εφαρμογή της Solvency II προς όφελος της εσωτερικής αγοράς, της βιομηχανίας και των καταναλωτών.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας