Διεθνή

Πώς να προλάβετε και να διαχειριστείτε τις κρίσεις

Οδηγίες της EIOPA προς τις εθνικές αρχές

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε γνωμοδότηση για τις  εθνικές αρμόδιες αρχές, σχετικά με τις Υγιείς Αρχές για την Πρόληψη κρίσεων και την Ετοιμότητα διαχείρισης και επίλυσής τους. Η γνωμοδότηση αποτελεί συνέχεια έρευνας που διεξήχθη από την EIOPA το 2013, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη κατανόηση των σύγχρονων προσεγγίσεων και πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η EIOPA επισημαίνει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και πρωτοβουλιών Διεθνών οργανισμών (Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Διεθνής Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων), οι εθνικές αρχές έχουν εισαγάγει ή βρίσκονται στο στάδιο εισαγωγής αλλαγών στο Πλαίσιο πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνοχή και η επάρκεια αυτών των αλλαγών, η EIOPA ανέπτυξε 14 αρχές που οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα λάβουν υπόψη τους.

Οι αρχές αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, εργαλεία και θεσμικά χαρακτηριστικά που στόχο έχουν να ενισχυθεί η πρόληψη και η διαχείριση κρίσεων αλλά και η ετοιμότητα επίλυσής τους από τις εθνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η γνωμοδότηση δίνει έμφαση σε μια σειρά από ζητήματα, όπως:

  • η οργανωτική δομή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων,
  • η ανάπτυξη σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης,
  • η ανάγκη για σχεδιασμό συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και καθορισμού των αφορμών για παρέμβαση, καθώς και
  • η ανάγκη για θέσπιση κατάλληλων εξουσιών ανάλυσης και στρατηγικών επικοινωνίας.

Στο έγγραφο της EIOPA τονίζεται επίσης η ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες αρμόδιες αρχές.

Ο Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της EIOPA δήλωσε: «Με την παρούσα γνωμοδότηση, η EIOPA συμβάλλει στη δημιουργία ενός σταθερού και ενιαίου συστήματος για την πρόληψη και τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων στην ΕΕ. Αργότερα, θα συμμετάσχουμε σε μια άσκηση παρακολούθησης με τις εθνικές εποπτικές αρχές, για να δούμε σε ποιες ενέργειες προχώρησαν υπό τις κατευθύνσεις των προτάσεών μας. Μόνο η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και η υιοθέτηση των νέων εμπειριών θα μας επιτρέψει να μειώσουμε την πιθανότητα και τις επιπτώσεις των πιθανών μελλοντικών κρίσεων».
Η Γνωμοδότηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της EIOPA.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας