Διεθνή

Πώς θα διευκολυνθεί η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων;

Η αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού έχει κάνει το θέμα της μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, εξαιρετικά σημαντικό για πολλούς εργαζομένους.

Στην κατεύθυνση αυτή η EIOPA ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει μέτρα για τη βελτίωση της δυνατότητας μεταφοράς των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα, δημοσίευσε, στις 8 Ιουλίου, Έκθεση Καλών Πρακτικών για τη δυνατότητα μεταφοράς αυτών των δικαιωμάτων.

Με την εν λόγω Έκθεση, η EIOPA προσδιορίζει τα κύρια εμπόδια για τις διασυνοριακές και τις εθνικές μεταφορές, καθώς και μια σειρά από καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή τους.

Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της EIOPA, κ. Gabriel Bernardino, είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφάνεια προς το συμφέρον των καταναλωτών και να διευκολύνει την εσωτερική αγορά όσον αφορά τα δικαιώματα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την EIOPA τέσσερεις είναι οι βασικοί τομείς που –αν αντιμετωπιστούν– θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά τη δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης:

  • Οι εγχώριες και διασυνοριακές μεταφορές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Η EIOPA κρίνει ότι είναι μια καλή πρακτική, εάν οι διασυνοριακές μεταφορές δεν υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς ή απαιτήσεις από τις εγχώριες μεταφορές (Good Practice 3).
  • Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους επαρκείς πληροφορίες, ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το αν η μεταβίβαση είναι επωφελής για αυτούς. Είναι σημαντικό οι πληροφορίες να είναι δομημένες σε διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να καταστεί πιο ολοκληρωμένη η πληροφόρηση. Πρόσθετες σχετικές πληροφορίες μπορούν να παρέχονται μέσω των κατάλληλων εργαλείων, όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Good Practice 7).
    Επιπλέον, ως καλή πρακτική θεωρείται το να καταστεί δυνατό ο ασφαλισμένος να λαμβάνει συμβουλές σχετικά με το κόστος και τις επιβαρύνσεις, ώστε να καταλάβει αν η μεταβίβαση είναι προς το συμφέρον του ιδίου ή όχι (Good Practice 8).
  • Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι χρεώνονται για τη μεταφορά, οι επιβαρύνσεις αυτές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματική εργασία που είναι αναγκαία για την εκτέλεση της μεταφοράς. Αυτό δεν αποκλείει την εφάπαξ χρέωση, εφόσον αντανακλά το πραγματικό κόστος (Good Practice 9).
  • Η διαδικασία μεταφοράς θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, αν δοθεί στα συνταξιοδοτικά σχήματα η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις μεταφορές εντός λογικών χρονικών ορίων (Good Practice 11). Θα πρέπει να υπάρχουν λογικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των μεταφορών, αλλά χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Δείτε την Έκθεση Καλών Πρακτικών για τη δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης στο εξής link: https://eiopa.europa.eu/publications/submissions-to-the-ec

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας