Άρθρα

Κάποτε, επιτέλους, να απαντήσει η ΔΕΙΑ

Σοφόν το σαφές… Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η υπόθεση της International Life είναι η σταγόνα που μπορεί να ξεχειλίσει το ποτήρι και να χαρακτηριστεί τελεσίδικα η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ως κατώτερη των περιστάσεων και του προορισμού της. Άλλωστε –και το προτάσσουμε– είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να κρίνουμε και φυσικά δεν αποφασίζουμε. Όμως, είναι υποχρέωσή μας να κοινολογούμε, αφού τα διασταυρώσουμε, όλα εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν στους επικριτές του τρόπου που ασκεί η ΔΕΙΑ την εποπτεία να ισχυρίζονται ότι η ασκούμενη εποπτεία πάσχει.

Πάσχει και είναι επιζήμια, συγκρινόμενη ακόμα και με την ανεπάρκεια τη δεδομένη της Αρχής που υποκατέστησε η ΔΕΙΑ, δηλαδή την ανεξάρτητη αρχή εποπτείας.

Η ζημιά που έχει υποστεί ο Κλάδος της Ιδιωτικής Ασφάλισης και συγκεκριμένοι φορείς του από τη φοβική και εξ αποστάσεως εποπτεία είναι δεδομένη και καταγεγραμμένη. Έχει κλονιστεί η πίστη του καταναλωτικού κοινού και έχει απολεσθεί το ειδικό βάρος που φέρει ή που θα έπρεπε να φέρει η εποπτική αρχή, ως ανήκουσα στο ίδρυμα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Και δεν είναι μόνον, δυστυχώς, η υπόθεση της International Life που χαρακτηρίζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της εποπτεύουσας αρχής. Η αδυναμία της να διευκρινίσει και να τακτοποιήσει, πριν δημιουργηθούν προβλήματα, τα θέματα εκείνα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των ΕΠΥ μπορεί να μην έχουν εκδηλωθεί ακόμη, αλλά λειτουργούν και επί το λαϊκότερον… το καζάνι βράζει! Αξίζει κανείς να ανατρέξει στο άρθρο της «Α.Α.», που φέρει την υπογραφή του έγκριτου Δρ. Χάρη Συνοδινού, Δικηγόρου.

Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία συν τω χρόνω θα εκδηλωθούν και ευτυχώς είναι σε γνώση όλων όσων προβληματίζονται –γιατί υπάρχουν και αυτοί– για την επάρκεια της εποπτικής αρχής.

Φυσικά, δεν έχει απολέσει η εποπτεύουσα αρχή το ενδιαφέρον της για τις τράπεζες, αν κρίνουμε από την άμεση αντίδραση και ικανοποίηση του αιτήματος των τραπεζών προς αυτήν, να διαφοροποιήσει τους όρους και τους κανόνες της πιστοποιημένης διαμεσολάβησης, όσον αφορά τους τραπεζικούς υπαλλήλους και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Και επειδή …εξ όνυχος τον λέοντα, μη μας πει κανείς ότι η ΔΕΙΑ αντιλαμβάνεται την ειδοποιό διαφορά της λειτουργίας του τραπεζικού υπαλλήλου από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στην προώθηση ασφαλιστικών υπηρεσιών και δεν αντιλαμβάνεται όλα τα άλλα τα οποία τη βαραίνουν και τα οποία, στο κάτω κάτω, συνιστούν τους λόγους της ύπαρξής της!

Ο ασφαλιστικός κλάδος –ισχυριζόμαστε και είμαστε έτοιμοι να υποστούμε αντίλογο– έχει ήδη απαξιωτική εκτίμηση για τη ΔΕΙΑ.

Δ.Ρ.

Στη φωτ. η Δ/ντρια της ΔΕΙΑ, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας