Εκπαίδευση

Επιτυχημένη η 1η Ημερίδα στη Κύπρο

H 1η ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και του insuranceforum.gr διεξήχθη πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία, στο ξενοδοχείο Elysium στην Πάφο, με θέμα: «Το μέλλον του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην αγορά που διαμορφώνεται. Εποπτικοί κανόνες, SolvencyII και οικονομικό περιβάλλον. Επιπτώσεις, λύσεις και προοπτικές».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης άλλα εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας, σε μία κατάμεστη αίθουσα από επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αναλύθηκαν διεξοδικά σοβαρά θέματα της αγοράς και ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι για τις καταιγιστικές αλλαγές που έρχονται.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η οικονομολόγος κα Μυρτώ Χαμπάκη, με τεράστια εμπειρία στον  χρηματοοικονομικό τομέα, αναφέρθηκε στην πολυαναμενόμενη εφαρμογή από 1/1/2016 του Solvency II, αναλύοντας αρχικά τις βασικές έννοιες του πλαισίου και στη συνέχεια τις έμμεσες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά προγράμματα, κυρίως των κλάδων ζωής και υγείας. Τέλος, η κα Χαμπάκη επισήμανε τις αναμενόμενες επιπτώσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και στην καθημερινότητα της εργασίας του διαμεσολαβητή.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο οικονομολόγος κ. Νίκος Κλήμης σκιαγράφησε το περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιείται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Στη συνέχεια παρουσίασε με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο τα πιθανά μοντέλα συνεργασιών και συνενώσεων, θέμα που απασχολεί και ενδιαφέρει το σύνολο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τα απαραίτητα βήματα, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα του Εντίμου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος, σε χαιρετισμό τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Βουλευτής Πάφου κ. Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολα για την οικονομία, τον τόπο και τον λαό και πως αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία έχει αφήσει τα σημάδια της στο σύνολο της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ιδιαίτερα τα εξής:

«Το σύνολο των πιο πάνω δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την ασφαλιστική βιομηχανία. Και κατ’ επέκταση τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τη ραχοκοκαλιάς της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει μια σημαντικότατη προσφορά προς την οικονομία και την κοινωνία και χρειάζεται ένα ενισχυμένο και αξιόπιστο πλαίσιο προστασίας των ασφαλιζομένων και προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα επερχόμενα νομοθετήματα που θα εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Solvency II και η IMD II, θα θωρακίσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα διασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του κλάδου, ενώ θα δώσουν και τα εφόδια στην Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών να διαδραματίσει τον ουσιαστικό της ρόλο αποτελεσματικά και αξιόπιστα.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Πάφου, κ.Φαίδωνας Φαίδωνος, και ο Βουλευτής Πάφου, κ. Αντώνης Αντωνίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της φερέγγυας και αξιόπιστης ασφαλιστικής αγοράς, στον σημαντικό ρόλο των διαμεσολαβητών και στις απαιτήσεις προστασίας που έχει πλέον ο καταναλωτής από το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και την πολιτεία.

Με εμφανή τη συγκίνησή του  λόγω της τεράστιας επιτυχίας της ημερίδας και της ανταπόκρισης των συναδέλφων του από όλη την Κύπρο, ο κ. Αλέξης Ιεροκηπιώτης, Πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, αφού τους ευχαρίστησε, αναφέρθηκε στα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, μίλησε για την αναγκαιότητα κοινής και δυνατής φωνής που θα πρέπει να έχουν όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μέσω του Συνδέσμου και τόνισε ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο και οι επερχόμενες  νομοθετικές αλλαγές, όχι μόνο δεν πρέπει να πλήξουν την επαγγελματική δραστηριότητα των διαμεσολαβητών αλλά, αντίθετα, πρέπει να κατοχυρώσουν τον αναντικατάστατο ρόλο τους και να αναδείξουν τη χρησιμότητά τους. Απευθυνόμενος, δε, προς όλους τους παριστάμενους τους επισήμανε ότι έφθασε η ώρα της υπέρβασης των πιθανών προσωπικών και ατομικών φιλοδοξιών και της από κοινού δράσης, κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του insuranceforum.gr, κ. Αριστείδης Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στις πολύπλευρες δραστηριότητες της Insurance Innovation και στη συνεργασία που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσω της ημερίδας αυτής με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, σε όφελος όλων των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και τη συνεχή τους επιμόρφωση.

Στο τέλος της ημερίδας αναπτύχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των εισηγητών, των διοργανωτών και των παρισταμένων, ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα πλούσιο και εορταστικό δείπνο.

 Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο διακρίνονται, από αριστερά, οι κ.κ. Αριστείδης Βασιλειάδης (Γεν. Δ/ντής insuranceforum.gr), Aλέξης Ιεροκηπιώτης (Πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου του  Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών), Νίκος Κλήμης (Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων), Μυρτώ Χαμπάκη (Οικονομολόγος), Παύλος Θεοδοσίου (Πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών), Γιώργος Λιόλης (Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών διαμεσολαβητών). 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας