Άρθρα

Εκ του ασφαλούς οι Επόπτες πειραματίζονται με τους Επαγγελματίες!

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος με στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, στις 8 Μαΐου. Η Διευθύντρια της εποπτικής αρχής, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη, δεν παρίστατο στη συνάντηση, γεγονός που επιδέχεται ανάλογης σημασιολογικής ερμηνείας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν φιλικό, αν και, όπως μαθαίνουμε, δεν έλειψαν και οι στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν… Μοναδικό θέμα της πολύωρης συζήτησης ήταν η επανεκπαίδευση/επαναπιστοποίηση γνώσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όπως προβλέπεται από την Πράξη 45/21-11-2014 της ΤτΕ.

Το θέμα είναι φλέγον για τους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι, διά των συλλογικών τους οργάνων, εξέφρασαν έγκαιρα στην εποπτική αρχή τις θέσεις, τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν.

Επιθυμούν και είναι απολύτως σύμφωνοι με τη διά βίου εκπαίδευση, διαφωνούν, ωστόσο, με την υποχρεωτική παρακολούθηση των σεμιναρίων ασφαλιστικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης, διάρκειας 75 ωρών, καθώς και με το τεστ κατανόησης γνώσεων, όπως προβλέπονται από την Πράξη 45/21-11-2014. Οι λόγοι της διαφωνίας τους είναι γνωστοί, έχουν πολλές φορές εκφραστεί δημόσια και το Προεδρείο της ΕΑΔΕ είχε την ευκαιρία να τους αναπτύξει στα στελέχη της ΔΕΙΑ στη διάρκεια της συνάντησης, χωρίς όμως να συναντήσουν από την άλλη πλευρά διάθεση κατανόησης. Σημειώνεται ότι η βασική τους διαφωνία έγκειται στη διασύνδεση της επιτυχίας στο τεστ κατανόησης με τη δυνατότητα επαναπιστοποίησης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που σημαίνει ότι, αν κάποιος δεν περάσει επιτυχώς το τεστ, κινδυνεύει να μην μπορεί να ανανεώσει την άδειά του και να μην μπορεί να ασκεί πλέον το επάγγελμά του.

Ενστάσεις διατύπωσαν επίσης και για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες χορηγούν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συνεργάτες τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπεται από την Πράξη, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν οι ίδιες να διεξάγουν τα σεμινάρια των συνεργατών τους με τους οποίους έχουν σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας, υποχρεωτικά για τα προϊόντα που προωθούν στην αγορά και, προαιρετικά, για θεσμικά θέματα και για την ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων αποτελεσματικής επικοινωνίας. Την αντίστοιχη εκπαίδευση μπορούν να παρέχουν και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με τους οποίους διατηρούν ανεξάρτητη συνεργασία. Κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο επί του οποίου το Προεδρείο της ΕΑΔΕ έθεσε τον προβληματισμό του: πώς είναι δυνατόν ένας ανεξάρτητος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να θεωρείται ότι λαμβάνει επανεκπαίδευση επί των προϊόντων, παρακολουθώντας το σεμινάριο της xασφαλιστικής εταιρείας, τη στιγμή που συνεργάζεται με πολλές εταιρείες της αγοράς;

Απάντηση επί του ερωτήματος δεν έλαβαν από τα στελέχη της ΔΕΙΑ. Ομοίως δεν απαντήθηκε και το ερώτημα που έθεσαν σχετικά με την εκπαίδευση επί του θεσμικού πλαισίου, το οποίο στη διάρκεια της πενταετούς επανεκπαίδευσης μπορεί να αλλάξει περισσότερες από μία φορές. Τι οφείλει τότε να κάνει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής; Να παρακολουθήσει πάλι καινούρια σχετικά σεμινάρια;

Η διασφάλιση του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας επανεκπαίδευσης ήταν ένα ακόμη θέμα που ετέθη στη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο, ούτε επ’ αυτού οι απαντήσεις που δόθηκαν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές και πειστικές από το Προεδρείο της ΕΑΔΕ.

Για άλλη μια φορά –γιατί, δυστυχώς, συμβαίνει πολύ συχνά στην ελληνική πραγματικότητα–, τα στελέχη της ΔΕΙΑ φαίνεται ότι αναμένουν να εφαρμοστούν πρώτα όσα προβλέπει η Πράξη 45/21-11-2014 και μετά να αντιμετωπιστούν τυχόν αστοχίες και δυσλειτουργίες. «Να δούμε πώς θα προχωρήσει, να δοκιμαστεί και βλέπουμε…», η γνωστή επωδός – πεπατημένη, που δύσκολα ξεφεύγει κανείς απ’ αυτή, ακόμα κι αν έχει τις καλύτερες προθέσεις. Έτσι, ακόμα κι αν όλοι, θεωρητικά,  παραδέχονται ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, δεν μπορούν την ίδια στιγμή να ομολογήσουν λάθη και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποτροπής τους. Κι όμως, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό˙ το αλάθητο δεν είναι προνόμιο κανενός σ’ αυτή τη ζωή…

«Επιμένουν να υπερασπίζονται μία λάθος απόφαση, χωρίς κανένα πειστικό επιχείρημα», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από μέλος του Προεδρείου της ΕΑΔΕ, που παρίστατο στη συνάντηση, το οποίο τη χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική», καθώς υπήρξαν στιγμές πουβίωσαν υπεροπτική αντιμετώπιση. Η εποπτική αρχή έδειξε ότι δεν συμμερίζεται και δεν κατανοεί τους προβληματισμούς και την αγωνία των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι, περισσότερο από τον καθένα, ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και την ευόδωση κάθε προσπάθειας που συντείνει στην πρόοδό τους.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας