Διαμεσολαβούντες

ΕΕΑ: Ασφαλιστικοί σύμβουλοι και συντονιστές να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, απηύθυνε επιστολή στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κα Αικ. Σαββαΐδου, όπου επισημαίνει την άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση ασφαλιστικών συμβούλων και συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων, από τις διατάξεις του Ν. 4172/2013.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά από την κα Σαββαΐδου οι ανωτέρω κατηγορίες φορολογουμένων να συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Η επιστολή του έχει ως εξής:

 «Κυρία Γενική Γραμματέα,

Σας μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες μελών του Επιμελητηρίου μας που δραστηριοποιούνται στους επαγγελματικούς κλάδους των ασφαλιστικών συμβούλων και των συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4172/2013, καλούνται πλέον να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστή 26% για εισόδημα ως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τυχόν υπερβάλλον.

Σημειώνεται ότι, ως το 2013, οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών για το εισόδημά τους από αμοιβές ή προμήθειες και επί της ουσίας δικαίως συνέβαινε αυτό, μιας και στην πλειοψηφία τους εργάζονται για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο με το οποίο έχουν έγγραφες συμβάσεις και έχουν ως έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας την κατοικία τους. Η διαφορά, το νέο στοιχείο που εισάγει ο Ν. 4172/2013 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, είναι ότι απαιτείται μια επιπλέον προϋπόθεση για τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, να μην ασκείται εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα, όμως, με την ΠΟΛ 1120/25.4.2014, οι αμοιβές ή προμήθειες ασφαλιστικών διαμεσολαβητών χαρακτηρίζονται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.

Αναμένουμε τη θετική εκ μέρους σας αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου οι ως άνω κατηγορίες φορολογουμένων συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές, πέραν της άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, προϋποθέσεις, αποφεύγοντας έτσι μια άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση ενός επαγγελματικού κλάδου».

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας