Διεθνή

Διαχείριση Φυσικών & Ανθρωπογενών Καταστροφών

Τι ζητά η Insurance Europe από την Κομισιόν

Τα σχόλιά της κατέθεσε πρόσφατα η Insurance Europe, στα πλαίσια της διαβούλευση για την Πράσινη Βίβλο για την Ασφάλιση Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών, δηλώνοντας καταρχάς ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των ασφαλίσεων και των αντασφαλίσεων στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου καταστροφών.

«Με μεγάλης κλίμακας καταστροφές συνεχώς να επηρεάζουν την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, η Insurance Europe χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της πρόληψης των καταστροφών και το μετριασμό των κινδύνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σχετικά η Γενική Διευθύντρια, της Insurance Europe, κα Michaela Koller.

Στα αναλυτικά σχόλιά της, η Insurance Europe δηλώνει τη στήριξή της σε πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν και θα υποστηρίζουν την αύξηση της κάλυψης των κινδύνων καταστροφών. 
Σε αυτές εντάσσονται η πρόσβαση σε πιο εξελιγμένα στοιχεία για τους κινδύνους, η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των καταστροφών, και τηνελαχιστοποίηση της κρατικής παρέμβασης (π.χ. περιττές κρατικές επιδοτήσεις ή υποσχέσεις βοήθειας μετά την καταστροφή) στις αγορές όπου ο κίνδυνος είναι ήδη ασφαλίσιμος.

Ωστόσο, το όργανο των Ευρωπαίων Ασφαλιστών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν “one size” λύσεις, καθώς η ασφάλιση χρειάζεται να προσαρμοστεί σε διαφορετικά είδη κινδύνων κάθε φορά και να λάβει υπόψη της τις περιοχές που αυτοί συμβαίνουν.

Επίσης, εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές που καλύπτονται από την Πράσινη Βίβλο απαιτούν διαφορετικές αναλύσεις και θα πρέπει, συνεπώς, να εξεταστούν χωριστά.

Όπως εξηγεί η κα Koller: «Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς η ασφαλισιμότητα κάθε κινδύνου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και η δυνατότητα αποτίμησης της ζημίας που τίθενται από κάθε κίνδυνο ποικίλλει. Ως εκ τούτου, η Insurance Europe συνιστά η ΕΕ να μην αναμείξει τις συζητήσεις για τεχνητές περιβαλλοντικές καταστροφές με αυτές για τις φυσικές καταστροφές».

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας