Εταιρείες

Βαριές κουβέντες από τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια για Εκκαθαριστές & Πολιτεία

Μερικές «μόνο από τις αιτίες», σύμφωνα με τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, «που έχουν βυθίσει τη διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης σε τέλμα» είναι οι:

«Διαχρονική ανεπάρκεια των οργάνων της εκκαθάρισης, νομοθετικές αγκυλώσεις που κατατείνουν σε ουσιαστική ακύρωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, προκλητική διοικητική ολιγωρία και κρατική ανευθυνότητα, πρόδηλη έλλειψη πολιτικής βούλησης για ταχεία και οριστική διευθέτηση του προβλήματος και ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα των μνημονίων».

Τι προτείνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων

«Πρώτον, η ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής δε δύναται να εξαρτάται από την ολοκλήρωση ατέρμονων, πολυδαίδαλων και ανεξέλεγκτων διαδικασιών, που εξελίσσονται επί δεκαετίες, όπως η τρέχουσα διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο οφείλει να δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων, εξαντλώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που πηγάζουν από τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου (νόμος 3867/2010, όπως ισχύει σήμερα) που διέπει τη λειτουργία του. Η ερμηνευτική εκδοχή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης ως sinequanon προϋπόθεση ενεργοποίησης του μηχανισμού αποζημίωσης από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, στερείται οιουδήποτε νομικού ερείσματος και αντίκειται ευθέως στην κοινή λογική. Η άμεση εμπλοκή του Εγγυητικού Κεφαλαίου, με την αξιοποίηση των νομοθετικά προβλεπόμενων τρόπων δανειοδότησης του, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επίλυση του προβλήματος και θα θέσει στέρεες βάσεις για τον ορισμό σαφούς, εμπροσθοβαρούς και συντόμου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των απαιτήσεων των ασφαλισμένων.

Δεύτερον, τα όργανα της εκκαθάρισης θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη, νομικά ακατανόητη, εμμονή τους στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων, να άρουν τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και να συνεργαστούν άρρηκτα με το Εγγυητικό Κεφάλαιο στην κατεύθυνση της, άμεσης και από κοινού, εκκίνησης διαδικασίας σταδιακής αποπληρωμής των ασφαλισμένων.

Και τρίτον, θα πρέπει στη νέα διαδικασία συνεργασίας οργάνων εκκαθάρισης και Εγγυητικού Κεφαλαίου για την αποζημίωση των ασφαλισμένων, να συμμετάσχουν όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δηλ. το σύνολο των υποκειμένων τηςσχετικής ασφαλιστικής αγοράς, αφού αυτές έχουν ήδη επωφεληθεί με την απόκτηση των πολύτιμων χαρτοφυλακίων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».

H ”ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ” ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

Με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια στους εκκαθαριστές, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες», που δημιουργούν«πραγματική θλίψη και βαθιά απέχθεια» και για «εκκωφαντική απουσία της κυβέρνησης από τα τεκταινόμενα».

«Η εκκωφαντική αυτή απουσία της κυβέρνησης, έχει επιτρέψει το ”ξεσάλωμα” των εκκαθαριστών οι οποίοι εκκαθαρίζουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων με προφανή σκοπιμότητα τη διαιώνιση των δικών τους προνομίων και των παρατρεχάμενών τους(…)».

 «(…)Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα μέρη του σχεδίου έχουν μείνει ακόμα ανεκτέλεστα αλλά όλες αυτές οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις και οι στρατηγικές εναντίον των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, δεν θα περάσουν με κανέναν τρόπο. Ο κόσμος  είναι εξαγριωμένος και πολλοί από αυτούς οικονομικά εξαθλιωμένοι. Οι αντιδράσεις του δεν μπορούν  πλέον να συγκρατηθούν από τον Σύλλογο ο οποίος ως τώρα αποτελεί τον απόλυτο κυματοθραύστη της οργής του. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την ξεδιάντροπη και μπροστά στα μάτια μας κατασπατάληση της περιουσίας μας προς όφελος κάποιων, οι οποίοι έχουν ξεχειλώσει την νομολογία υπερδιαστέλλοντάς την με σκοπό τη νομή των περιουσιακών μας στοιχείων και την τακτοποίηση διαφόρων ημετέρων. Ενημερωτικά και μόνο αναφέρουμε ότι μια γνωμοδότηση από καθηγητή κοστίζει 15-20 χιλ.€ και οι εκκαθαριστές για ένα και μόνο ζήτημα παρήγγειλαν δύο γνωμοδοτήσεις για να τους βρίσκονται. Με σκοπό να πετάξουν έξω από τους πίνακες τις περιουσίες των ασφαλισμένων από τις οποίες πληρώνονται. Ταυτόχρονα η αντίκρουση των χιλιάδων ανακοπτόντων στοιχίζει χιλιάδες ευρώ τα οποία επωφελούνται γνωστά δικηγορικά γραφεία – υπεργολάβοι των εκκαθαριστών, για τα οποία έχουν εξασφαλίσει ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον -εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης- μέσω των ατέρμονων δικαστικών ενεργειών τις οποίες σχεδιάζουν με ιδιοφυή στρατηγική όπως προαναφέρθηκε.

Καλούμε την κυβέρνηση να βγει επιτέλους από το καβούκι της, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να συμμαζέψει αυτούς που τρώνε την περιουσία των εταιρειών του Ομίλου και να δώσει μια λύση που θα δικαιώνει τους δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και θα δικαιολογεί την ταυτότητά που θέλει να προσδώσει στον εαυτό της  ως προστάτιδα των αδικημένων και εγγυήτρια του δικαίου», αναφέρουν εν κατακλείδι τα μέλη του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.

 Ακολουθήσει πλήρες Δελτίο Τύπου των διοργανωτών της Συνεντεύξεως.

 (*Λεζάντα: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια κύριος Νίκος Κεχαγιάογλου)

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας