Διεθνή

Απώλειες από φυσικές καταστροφές 2016, οι υψηλότερες των τελευταίων 4 ετών

Μια σειρά καταστροφικών σεισμών και ισχυρών καταιγίδων έκανε το 2016 το πιο δαπανηρό δωδεκάμηνο όσον αφορά τις απώλειες από φυσικές καταστροφές των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Οι ζημιές ανήλθαν σε US $ 175 δις, κατά δύο τρίτα περισσότερες από ό, τι το προηγούμενο έτος, και σχεδόν τόσο υψηλές όσο εκείνες του 2012 (US $ 180 δις). Το ποσοστό των ανασφάλιστων ζημιών –το λεγόμενο κενό προστασίας ή ασφαλιστικό κενό– παρέμεινε σημαντικό, στο 70% περίπου. Σχεδόν το 30% των ζημιών, δηλαδή US $ 50 δις, ήταν ασφαλισμένες.

 «Μετά από τρία χρόνια σχετικά χαμηλών ζημιών από φυσικές καταστροφές, τα αριθμητικά στοιχεία για το 2016 βρίσκονται ξανά στη μεσαία κατηγορία, εκεί που αναμενόταν να είναι. Απώλειες ενός μόνο έτους είναι προφανώς τυχαίες και δεν μπορεί να θεωρηθούν ως τάση», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, κ. Torsten Jeworrek. «Το υψηλό ποσοστό των ανασφάλιστων ζημιών, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Η αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης είναι σημαντική, καθώς βοηθά στην άμβλυνση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της καταστροφής για τους περισσότερους ανθρώπους. Με τη γνώση που διαθέτει όσον αφορά τον κίνδυνο, η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε όντως να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των απρόβλεπτων κινδύνων».

 Δείτε εδώ το γραφικό σχετικά με τις φυσικές καταστροφές του 2016

Βασικά στοιχεία φυσικών καταστροφών του 2016

  • Τόσο οι συνολικές όσο και οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν πάνω από τον μέσο όρο του προσαρμοσμένου για τα τελευταία δέκα χρόνια πληθωρισμού (US $ 154 δις και 45,1 δις, αντίστοιχα).
  • Αφήνοντας έξω από την εξίσωση τα πολύ μικρά συμβάντα, στη βάση δεδομένων NatCatSERVICE της Munich Re καταγράφηκαν 750 ζημιογόνα συμβάντα, όπως σεισμοί, καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της δεκαετίας (590).
  • 8.700 ζωές, δυστυχώς, χάθηκαν ως αποτέλεσμα αυτών των φυσικών καταστροφών, ευτυχώς πολύ λιγότερες σε σχέση με το 2015 (25.400), αλλά μέσα στον μέσο όρο των δέκα ετών (60.600). Οπότε το 2016 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους (μετά το 2014, με 8.050 θανάτους) σε 30 χρόνια (1986: 8.600).
  • Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των πλημμυρών, συμπεριλαμβανομένων των ποτάμιων πλημμυρών και των ξαφνικών πλημμύρων, αντιπροσωπεύει το 34% των συνολικών απωλειών το 2016, σε σύγκριση με μέσο όρο 21% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι 5 πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές του έτους

{gallery}pinakes-grafimata/munich-natcat16{/gallery}

 

Ο σεισμός στην Ιαπωνία η πιο ακριβή φυσική καταστροφή του 2016

Οι πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές του έτους σημειώθηκαν στην Ασία. Δύο σεισμοί στο νότιο ιαπωνικό νησί Kyushu, κοντά στην πόλη της Kumamoto, τον Απρίλιο, προκάλεσαν συνολικές απώλειες US $ 31 δις, με το ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών να είναι λίγο κάτω από το 20%. Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είχαν ως αποτέλεσμα συνολικές ζημιές ύψους US $ 20 δις, εκ των οποίων μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένες.

Στη Βόρεια Αμερική το 2016 καταγράφηκαν 160 ζημιογόνα συμβάντα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, από το 1980. Το πιο σοβαρό συμβάν του έτους ήταν ο τυφώνας Matthew. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπός του ήταν στην Καραϊβική, στο νησί της Αϊτής, το οποίο εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από τον σεισμό του 2010. Ο Matthew σκότωσε περίπου 550 ανθρώπους στην Αϊτή και επίσης προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε US$ 10,2 δις, με πάνω από το ένα τρίτο αυτών να είναι ασφαλισμένες.

Σειρά καταιγίδων στην Ευρώπη, φωτιές στον Καναδά
Η Βόρεια Αμερική επηρεάστηκε, επίσης, και από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών στην καναδική πόλη του Fort McMurray τον Μάιο, και μεγάλες πλημμύρες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ το καλοκαίρι. Στον Καναδά, ο ήπιος χειμώνας, με λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως χιόνι, οι ανοιξιάτικοι καύσωνες και η ξηρασία που ακολούθησε, ήταν οι κύριες αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Αλμπέρτα, προκαλώντας συνολικές απώλειες ύψους US $ 4 δις. Περισσότερα από τα δύο τρίτα του ποσού αυτού ήταν ασφαλισμένα. Τον Αύγουστο, οι πλημμύρες στη Λουιζιάνα και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ μετά από επίμονη βροχή προκάλεσε απώλειες ύψους US $ 10 δις, περίπου το ένα τέταρτο των οποίων ήταν ασφαλισμένες.
Αντίστοιχα, στην Ευρώπη υπήρξε μια σειρά από καταιγίδες, στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου. Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πολλές ξαφνικές πλημμύρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ενώ μεγάλες πλημμύρες συνέβησαν στον ποταμό Σηκουάνα, μέσα και γύρω από το Παρίσι. Οι συνολικές ζημίες ανήλθαν σε περίπου US $ 6 δις (περίπου €5,4 δις), από τις οποίες περίπου οι μισές ήταν ασφαλισμένες.
«Μια ματιά στις καταστροφές του 2016 που σχετίζονται με τον καιρό δείχνει τις πιθανές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής. Φυσικά, τα ίδια τα συμβάντα μεμονωμένα δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κλιματική αλλαγή. Αλλά τώρα υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ορισμένα γεγονότα –όπως τα επίμονα καιρικά συστήματα ή οι καταιγίδες, που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι– είναι πιο πιθανό να συμβούν σε ορισμένες περιοχές, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», εξηγεί ο κ. Peter Hoppe, επικεφαλής της Geo Risks Research Unit της Munich Re.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας