Διαμεσολαβούντες

Ανώτατο πλαφόν στην καταβολή εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες

Τη δέσμευση του κ. Κατρούγκαλου, σχετικά με την επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000, εξασφάλισσαν οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και  Παύλος Ραβάνης, αντίστοιχα.

Στη διάρκεια της συνάντησή τους, που έγινε ύστερα από αίτημα του υπουργού και εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει με εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών, οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος το 80% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΕΑ, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών, με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη. Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για μια τριετία, θα εντάσσονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς, όπως θα ισχύσει και για τους αγρότες, όπου το 20% υπολογίζεται επί των 486 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος, έναντι 568 ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα, με την οποία διαφωνούν τα δυο Επιμελητήρια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μικρομεσαίους που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους για περισσότερα από 40 χρόνια, η διατήρηση του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και η υψηλή φορολογία.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο νόμου χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, κ. Παύλος Ραβάνης, σημείωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για τρία έως και πέντε χρόνια.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας