Διεθνή

Ανοιχτό Forum για την εποπτεία των Ασφαλιστικών Ομίλων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Η συντονιστική επιτροπή του Προγράμματος Ασφάλισης* μεταξύ ΕΕ-Η.Π.Α. (EU-U.S. Insurance Project), φιλοξένησε στις 22 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Λιμάνι του Μέριλαντ, ένα δημόσιο φόρουμ αφιερωμένο στην εποπτεία των Ομίλων και τη διατλαντική συνεργασία.

Συμμετείχαν πάνω από 250 στελέχη και επαγγελματίες του χώρου της ασφάλισης και το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και πρακτικών μεταξύ των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών και των εποπτικών αρχών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο κύριος σκοπός του φόρουμ ήταν να παρουσιάσει την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ σχετικά με την εποπτεία των ασφαλιστικών ομίλων. Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα παρουσίασαν το όραμά του για τα εποπτικά σώματα, ώστε αυτά να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκτίμηση του βαθμού κινδύνου διασυνοριακών ομίλων. Ορισμένοι από αυτούς συζήτησαν, επίσης, τα βασικά στοιχεία και τις διαδικασίες για την Ίδια Εκτίμηση του Κινδύνου (Own Risk ) και την αξιολόγηση της φερεγγυότητας (ΟRSΑ), που είναι σημαντικά για την εκπλήρωση των εποπτικών στόχων.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν σε δύο σχετικές εκθέσεις που είναι διαθέσιμες στο κοινό: “Overview of 2015 Activities Involving the Topic of Group Supervision” και “Key Elements of Regulations and Supervisory Practices in Respect of Group ORSA”.

Ηγέτες του κλάδου μίλησαν στην εκδήλωση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους όταν λειτουργούν σε διασυνοριακή βάση και έκαναν προτάσεις, έτσι ώστε το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο διασυνοριακών ομίλων να γίνει πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε: «Αυτό το Φόρουμ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι όλα τα μέρη παραμένουν πιστοί στους στόχους του Προγράμματος Ασφάλισης. Είμαι σίγουρος ότι το κοινό μας έργο θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση της αποδοτικής και αποτελεσματικής εποπτείας των διασυνοριακών ομίλων».

Κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες έμαθαν για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Προγράμματος Ασφάλισης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Τα συμβαλλόμενα μέρη περιέγραψαν τα ορόσημα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και τα επόμενα βήματα. Στην ομιλία του, ο κ. Michael McRaith, Διευθυντής του FIO, δήλωσε: «Το Πρόγραμμα Ασφάλισης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ έχει βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης και της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των ασφαλιστικών εποπτικών αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυτή η δέσμευση θα συνεχίσει, με πολύ περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση τόσο των υφιστάμενων όσο και των αναδυόμενων ζητημάτων».

 


 

*Το Πρόγραμμα Ασφάλισης ΕΕ-ΗΠΑ ξεκίνησε στις αρχές του 2012, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), η EIOPA, η αμερικανική Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Επιτρόπων (ΝΑIC) και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FIO) συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ένα βαθύτερο διάλογο, για να συμβάλουν στην αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης και της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την προώθηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας, την προστασία των καταναλωτών και την αποτελεσματική εποπτεία. Η Federal Reserve Bank (FRB) έχει επίσης ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Αντίστοιχα forum πραγματοποιήθηκαν το 2013 στην Ουάσιγκτον και το 2012 στο Άμστερνταμ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας