Διαμεσολαβούντες

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Λάμπρου στον Γ. Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό

«Τα μέτρα σας δεν οδηγούν στην ανεργία μόνο τους τριάντα περίπου χιλιάδες των Διαμεσολαβούντων και τις οικογένειές των, αλλά πολλαπλάσιο αριθμό, αφού αυτοί θα παρασύρουν όλο το οικοδόμημα της Ιδιωτικής Ασφάλισης, που ως γνωστόν παγκοσμίως στηρίζεται στη Διαμεσολάβηση», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Λάμπρου, στην ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στις 2/3/2016 στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο  Κατρούγκαλο.  

Στην επιστολή του ο κ. Λάμπρου αναφέρει τα εξής:

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης,
κ. Γεώργιο  Κατρούγκαλο

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου  θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία επιβίωσης, ενός ολόκληρου Κλάδου, αυτού, της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αν το Νομοσχέδιο που ετοιμάσατε, κατατεθεί στη Βουλή, ψηφιστεί και εφαρμοστεί ως έχει.

Κατανοούμε τις σημερινές δυσκολίες της κυβέρνησης και ειδικά την προσπάθεια του Υπουργείου σας να βρει λύση, για να μην καταρρεύσει εντελώς το Ασφαλιστικό Σύστημα και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί και στις επιταγές των δανειστών.

Συμφωνούμε απόλυτα, ότι θα πρέπει κάποτε, σε αυτή τη Χώρα, να εμφανίζουν όλοι, τα πραγματικά τους εισοδήματά και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους, αναλαμβάνοντας το κομμάτι της Κοινωνικής και Εθνικής ευθύνης, που τους αναλογεί.

Ο Κλάδος όμως, της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης είναι εντελώς ξεχωριστός, ιδιαίτερος και φορολογικά συνεπής και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο ίδιο «καλάθι» με εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποκρύβουν τα εισοδήματά τους, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους και εισφορές.

Η ιδιαιτερότητά του δικού μας Κλάδου, συνίσταται στο ότι, δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμιά γενική κατηγορία.

Συγκεκριμένα, η Πολιτεία μας αντιμετωπίζει ως Ελεύθερους Επαγγελματίες, μας ασφαλίζει ως βιοτέχνες, και μας  φορολογεί ως έμπορους, παρ’ ότι  δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα,  απόκρυψης εισοδημάτων, αφού αμειβόμαστε ως Υπάλληλοι, με εκκαθαριστικό και βεβαίωση προμηθειών.

Τα τελευταία χρόνια φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ, με υψηλούς συντελεστές, με προκαταβολή φόρου 75% για το 2016 και 100% για το 2017 και επί πλέον καταβολή άλλων, παραμετρικών φόρων, έκτακτων και τακτικών, που συνεχώς προστίθενται.

Και ενώ εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε πολλά έξοδα πρόσκτησης εργασιών, αυτά δεν αναγνωρίζονται και απορρίπτονται από τις Φορολογικές Αρχές.

Η φορολόγηση του συγκεκριμένου Κλάδου, είναι εντελώς άδικη, ασύμμετρη και εξοντωτική.

Όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων κυβερνήσεων και της Σημερινής Κυβέρνησης, αναγνώρισαν την ιδιαιτερότητα και ότι ο συγκεκριμένος Κλάδος, αδικείται από την υπέρβαρη φορολόγηση και υποσχέθηκαν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αντί αυτού, έρχεται σήμερα το δικό σας Υπουργείο, που λειτουργεί πλέον ως δεύτερο Υπουργείο Οικονομικών και τριπλασιάζει τους φόρους, με τον μανδύα των Ασφαλιστικών Εισφορών, παρ’ ό,τι οι καταβαλλόμενες από τον Κλάδο μας, ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΕ είναι έτσι και αλλιώς υπέρογκες και μάλιστα χωρίς καμιά ελπίδα ανταπόδοσης.

Αν σε όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα, προστεθούν και οι άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις που απαιτούνται για την άσκηση του Επαγγέλματος, καθώς και τα αντικίνητρα που υπάρχουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπως αύξηση του φόρου ασφαλίστρων, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, για τις νοσοκομειακές δαπάνες, χωρίς παράλληλα να αναγνωρίζονται ως έξοδα, ούτε τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα, ούτε οι νοσοκομειακές δαπάνες, τότε έχουμε ένα εντελώς ασφυκτικό και αντιαναπτυξιακό περιβάλλον και σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία και τις ιδιαίτερες δυσκολίες του επαγγέλματος, θα πρέπει να είστε βέβαιος, ότι τον επόμενο χρόνο, δεν θα υπάρχει Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, για να πληρώσει φόρους και εισφορές.

Τα μέτρα σας δεν οδηγούν στην ανεργία μόνο τους τριάντα περίπου χιλιάδες των Διαμεσολαβούντων και τις οικογένειές των, αλλά πολλαπλάσιο αριθμό, αφού αυτοί θα παρασύρουν όλο το οικοδόμημα της Ιδιωτικής Ασφάλισης, που ως γνωστόν παγκοσμίως στηρίζεται στη Διαμεσολάβηση.

Κύριε Υπουργέ

Αν το ζητούμενο αυτής της κυβέρνησης είναι να εξοντώσει τον Κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και να οδηγήσει ταυτόχρονα τον Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης σε επικίνδυνη ασφυξία, στη χρονική μάλιστα συγκυρία, που αυτός μπορεί να αποτελέσει διέξοδο, τόσο στην απασχόληση, όσο και στα αδιέξοδα των Κρατικών Ασφαλιστικών Συστημάτων, δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, τα προβλεπόμενα από το δικό σας νομοσχέδιο, είναι υπέρ αρκετά.

 

Με τιμή

Κώστας Λάμπρου
Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής
Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών Ε.Ε.Α

 


 

Το φωτ. στιγμιότυπο είναι από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στις 2 Μαρτίου 2016, στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Υπουργός και ανέλυσε την κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό. Μαζί του διακρίνονται οι κ.κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Ν. Λεβετσοβίτης και Γ. Ρεκλείτης.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας