Άρνηση του ΔΣ της AIG να συμμετάσχει στην αγωγή της Starr εναντίον του αμερικανικού δημοσίου

406

Το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG αποφάσισε να αρνηθεί το αίτημα της Starr να στηρίξει την αγωγή της, με την οποία αμφισβητεί ορισμένους όρους της διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2008. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της 9ης Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG αποφάσισε να αρνηθεί το αίτημα της Starr στο σύνολό της, και δεν θα συνεχίσει η ίδια αυτές τις αξιώσεις ούτε επιτρέπει στη Starr να κινηθεί στο όνομα της AIG.

Η AIG αναμένεται να καταθέσει στα δικαστήρια μια επίσημη δήλωση στην οποία θα αναφέρει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τους λόγους στους οποίους στηρίζεται αυτή η απόφαση κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

«Εξετάζοντας και τελικώς αρνούμενοι το αίτημα που ήρθε ενώπιόν μας, το Διοικητικό Συμβούλιο με σωστό τρόπο και με πληρότητα έχει εκτελέσει το καθήκον του νομικά και ηθικά απέναντι στην AIG και τους μετόχους της»,  δήλωσε ο Robert S.” Steve “Miller, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AIG.  «Η Αμερική επένδυσε σε 62.000 εργαζόμενους της AIG και εμείς κρατάμε την υπόσχεσή μας να ξαναχτίσουμε αυτή τη μεγάλη εταιρεία, ώστε να επιστραφεί και το τελευταίο  δολάριο που επενδύθηκε σε μας και να αποφέρουμε κέρδος σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν . Μέχρι σήμερα, η AIG έχει επιστρέψει $ 205 δισεκατομμύρια στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου ενός κέρδους 22,7 δισ. δολαρίων. Συνεχίζουμε να ευχαριστούμε την Αμερική για την υποστήριξή της».

Το αίτημα της Starr είχε υποβληθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 9ης Ιανουαρίου 2013, για την οποία είχε εκδοθεί η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ανακοίνωση σχετικά με την αγωγή της Starr 
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 – Η American International Group, Inc. (NYSE: AIG) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιανουαρίου, θα εξετάσει το αίτημα που επιδόθηκε από τη Starr International Company, Inc («Starr») στις 21 Σεπτεμβρίου 2012. Βάσει του αιτήματος αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG καλείται να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει σχετικά με την αγωγή που υπεβλήθη από τη Starr και άλλους μετόχους της AIG. Η αγωγή αμφισβητεί τη συνταγματικότητα ορισμένων όρων της διάσωσης της AIG από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ των 2008.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και μέρος της νομολογίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG οφείλει να εξετάσει και να απαντήσει στο αίτημα της Starr, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2011, η Starr κατέθεσε αγωγή ενώπιον του  United States Court of Federal Claims και του United States District Court for the Southern District of New York, ισχυριζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι η απόκτηση του 79,9% του μετοχικού κεφαλαίου της AIG παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, καθώς δεν υπήρξε δίκαιη αποζημίωση. Η αγωγή περιλαμβάνει ισχυρισμούς τόσο σε «παράγωγη» (derivative) βάση στο όνομα και για λογαριασμό της AIG, καθώς και σε ευθεία βάση για λογαριασμό της Starr και των άλλων μετόχων που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση.

Σύμφωνα με το αίτημα, η Starr ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG είτε να εγκρίνει την ανάληψη της απαίτησης της Starr από την ίδια την AIG, είτε να επιτρέψει στη Starr να διεκδικήσει την αποζημίωση για λογαριασμό της AIG. H απαίτηση αποζημίωσης της Starr ανέρχεται περίπου στα $25 δισ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τρεις επιλογές σχετικά με τα αιτήματα των μετόχων της:
1. Να αναλάβει την απαίτηση της Starr και να προχωρήσει με τη διεκδίκησή της,
2. να αρνηθεί το αίτημα και να αποτρέψει την εκδίκαση της αγωγής από τη Starr – απόφαση που είναι πιθανό να προσβάλει η Starr ή
3. να επιτρέψει στη Starr να διεκδικήσει την απαίτηση για λογαριασμό της AIG.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Court of Federal Claims αρνήθηκε το αίτημα της Κυβέρνησης για απόρριψη της αγωγής, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει με ή χωρίς τη συμμετοχή της AIG. Εάν η AIG δεν επιτρέψει στην αγωγή των μετόχων να προχωρήσει, και η Starr είτε κερδίσει τη δίκη είτε πετύχει έναν ευνοϊκό συμβιβασμό, η AIG δεν θα λάβει κανένα μέρος του ποσού που θα ανακτηθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG έχει υποχρέωση και πρόθεση να εξετάσει σοβαρά το αίτημα της Starr και να απαντήσει με τον τρόπο που πιστεύει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα.

«H AIG αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στις ΗΠΑ με κέρδος και όταν λέμε ότι ευχαριστούμε τους Αμερικανούς το εννοούμε», σχολίασε o Robert H. Benmosche, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AIG. «Παράλληλα όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει νομική και ηθική υποχρέωση απέναντι στην Εταιρεία και τους Μετόχους της να εξετάσει το αίτημα και να απαντήσει με δίκαιο, αρμόζοντα και άμεσο τρόπο. Στην αυριανή συνεδρίαση θα ακούσουμε όλες τις πλευρές για να αποκτήσουμε μια σφαιρική αντίληψη του θέματος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουμε και την απόφασή μας.»

 

 

Προηγούμενο άρθροΕξετάσεις διαμεσολαβούντων: 84,80% το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις της 15ης Δεκεμβρίου 2012
Επόμενο άρθροΑσφαλιστήρια αυτοκινήτου με το ζόρι