Διαμεσολαβούντες

Συνάντηση ΔΕΙΑ-ΕΕΑ: Εποικοδομητικός διάλογος για την ασφαλιστική αγορά

 

Τα εκκρεμή θέματα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που άπτονται βέβαια και της αρμοδιότητας του Επιμελητηρίου, όπως το Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης των Διαμεσολαβούντων, οι εξετάσεις για τα Πιστοποιητικά Β (των Πρακτόρων) και Γ (των Μεσιτών) και το θέμα της ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, έθεσαν στο Δ/ντή της ΔΕΙΑ, κ. Σπύρο Ζάρκο, εκπρόσωποι του ΕΕΑ, σε συνάντηση που είχαν μαζί του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου και παρέστησαν, εκ μέρους του ΕΕΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η Διευθύντρια του ΕΕΑ, κα Αικατερίνη Ράντη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κ.Νικόλαος Λεβετσοβίτης, το Μέλος του Δ.Σ., κ. Κωνσταντίνος Λάμπρου, και o Νομικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου, κ. Μηνάς Βαρτανιάν. Από μέρους της ΔΕΙΑ, εκτός του κ. Ζάρκου, παρέστησαν οι κυρίεςΚρητικού και Αδαμοπούλου.

Τι συζητήθηκε
• Ως προς το Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης των Διαμεσολαβούντων, ο κ. Ζάρκος δέχθηκε να αποστέλλεται ηλεκτρονικά από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες στα Επιμελητήρια και, παράλληλα, να εκδίδεται βεβαίωση ασφάλισης για τον ενδιαφερόμενο Διαμεσολαβητή.
Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμαςe-Επιμελητήριο, παρέχεται ήδη σε κάθε μέλος του η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου και συνεπώς ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής μπορεί: α) να πληρώνει τη συνδρομή του και β) να λαμβάνει τη βεβαίωση που χρειάζεται. 
Μετά την ηλεκτρονική αποστολή και του Συμβολαίου Αστικής Ευθύνης, που απεδέχθη ο κ. Ζάκρος, επιλύεται το πρόβλημα της χρονοβόρας προσέλευσης στο επιμελητήριο, που ταλαιπωρούσε για χρόνια τους Διαμεσολαβητές, και θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους από την άνεση του γραφείου τους.

• Ως προς τις εξετάσεις για τα Πιστοποιητικά Β (των Πρακτόρων) και Γ (των Μεσιτών) και μετά από τα πιεστικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από το  Γ. Γ. του ΕΕΑ, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, ο κ. Ζάρκος δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις εντός του προσεχούς Μαΐου. Παράλληλα, βέβαια, δήλωσε ότι θα διεξαχθούν άμεσα και οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικά Δ (επενδυτικών προϊόντων).

• Ως προς τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, συνεπεία τηςανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, ο Επόπτης δήλωσε ότι, αφενός, δεν τίθεται πλέον θέμα «αναδόχου» και, αφετέρου, ότι θα προχωρήσει άμεσα ηρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και η συλλογή οφειλομένων ασφαλίστρων από διαμεσολαβούντα πρόσωπα, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να προχωρήσει η καταβολή ποσών προς ασφαλισμένους-πελάτες (τόσο του κλάδου αποταμίευσης-επένδυσης, όσο και παροχών υγείας), αλλά και προς διαμεσολαβούντα πρόσωπα.

Ενδιαφέρον σημείο απετέλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, υφίσταται μεγαλύτερο «ταμείο» στην Commercial Value παρά στην Ασπίς Πρόνοια, ενώ οι υποχρεώσεις είναι αντίστροφες και εξετάζεται ηδυνατότητα ενοποίησης των ταμείων αυτών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Τονίστηκε, βέβαια, ότι η σκέψη της ενοποίησης των ταμείων παρουσιάζει νομικά προβλήματα και συνεπώς αναζητείται η καλύτερη λύση.

Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το Υπουργείο Οικονομικών και αναφέρθηκε ότι το θέμα έχει τεθεί στον Υφυπουργό, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, από τον οποίον αναμένεται η απάντηση.

Συνάντηση της ΔΕΙΑ με όλους τους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς μέσα στον Απρίλιο 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Επόπτης κ. Ζάρκος έκανε δεκτή την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, να πραγματοποιηθεί ανοικτή συνάντηση εντός του Απριλίου, με τη συμμετοχή της Εποπτικής Αρχής-ΔΕΙΑ, των Ασφαλιστικών Εταιρειών-ΕΑΕΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών-ΕΕΑ και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών-ΕΑΔΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν ελεύθερα και δημόσια όλα τα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ας ευχηθούμε οι ελπίδες που γεννήθηκαν για μια εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ εποπτικής αρχής και ασφαλιστικής αγοράς να μην διαψευσθούν. Το ΕΕΑ πάντως, σχολιάζοντας την πραγματοποιηθείσα συνάντηση, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, επισημαίνει ότι αυτή «εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά, η ΔΕΙΑ και προσωπικά ο Επόπτης κ. Ζάρκος έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο, από αυτό που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, και η υλοποίηση των όσων συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων της αγοράς».

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας