Οδηγοί, προσοχή!

Ο εθισμός στα Smartphones και άλλοι αντιπερισπασμοί που σκοτώνουν περισσότερο από ότι η οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

 Όλοι γνωρίζουν ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι οδηγοί μόλις τώρα συνειδητοποιούν ότι τα τηλεφωνήματα κατά την οδήγηση είναι επίσης ένας σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλειά τους. Αλλά πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το να στέλνεις ένα γραπτό μήνυμα ή να τσεκάρεις τους χάρτες του Google; Πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!

Πρόσφατη μελέτη της Allianz για την οδική ασφάλεια, στην οποία ρωτήθηκαν 1.600 οδηγοί που εμπλέκονταν σε ατυχήματα τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, διαπίστωσε ότι το 60% αυτών είχαν χρησιμοποιήσει τα smartphones τους πριν από το ατύχημα.
Ο Δρ Joerg Kubitzki, ερευνητής ατυχημάτων στο Allianz Center for Technology, μας δίνει συμβουλές για το πώς να προσδιορίσουμε  τους αντιπερισπασμούς και να τους αποφύγουμε …

Hands-free, όχι Rirskfree
Είτε το κρατάτε στα χέρια σας είτε το συνδέετε με το hands-free, το smartphone σάς αποσπά την προσοχή την ώρα που χτυπάει ή μερικές φορές ακόμη και πριν χτυπήσει, αν το ελέγχετε διαρκώς. Ακόμα και αν το να χρησιμοποιείτε hands-free κατά την οδήγηση νομικά επιτρέπεται, προσπαθήστε να το κάνετε με φειδώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μπορεί, επίσης, να σας απασχολούν συσκευές και λειτουργίες όπως ο ενσωματωμένος στο όχημα υπολογιστής πολύ περισσότερο από ό,τι έχετε συνειδητοποιήσει.

Μάθετε τη γλώσσα του αυτοκινήτου σας
Πώς λειτουργεί το προσαρμοζόμενο σύστημα cruise control; Γιατί το ραδιόφωνο ανάβει χωρίς καμία προειδοποίηση και μεταδίδει ανακοινώσεις κυκλοφορίας; Το αυτοκίνητό σας σάς μιλά. Μάθετε τη γλώσσα του. Εξοικειωθείτε με τις επιχειρησιακές λειτουργίες που σας προσφέρει  πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

“Αποκοπείτε” για όσο οδηγείτε από τους συνεπιβάτες σας
Η οδική κυκλοφορία ήδη απαιτεί συγκέντρωση από εσάς. Οι κλήσεις που πραγματοποιούνται από τους επιβάτες του αυτοκινήτου σας είναι πιθανό να παρεμβάλλονται στη συγκέντρωσή σας. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συμμετέχουμε παθητικά σε ένα τηλεφώνημα, προσπαθώντας να μαντέψουμε το τι λέγεται από το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής, έτσι ώστε η όλη συζήτηση να έχει νόημα για μας. Όταν οδηγείτε προσπαθήστε να αποκλείσετε από το μυαλό σας συζητήσεις, τηλεφωνήματα, παιδιά που φωνάζουν. Αποφασίστε πριν το ταξίδι πώς θα διαχειριστείτε αυτές τις διαταραχές και ενημερώστε τους επιβάτες σας αναλόγως.

Δεν το βλέπεις, δεν το σκέφτεσαι
Για να αποφύγετε τον πειρασμό να ελέγξετε το smartphone ή το tablet ενώ οδηγείτε, βάλτε το κάπου που δεν το βλέπετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι η τσάντα σας ή ακόμα και το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αν ο πειρασμός είναι πολύ ισχυρός για να αντισταθείτε. Μια συσκευή που χρειάζεται περισσότερο τη δύναμη της θέλησης για να μην την τσεκάρετε είναι το σύστημα πλοήγησης. Μην το ελέγξετε ούτε να εισάγετε προορισμούς, ή να αναζητήσετε επιλογές για τη διαδρομή σας ενώ οδηγείτε. Εκτός από τα smartphones, τα συστήματα πλοήγησης είναι ο μεγαλύτερος αντιπερισπασμός για πολλούς οδηγούς.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας