ΕΑΕΕ: Επιτέλους ψηφίστηκε το Solvency II

252

Πανηγυρικά υποδέχτηκε η ΕΑΕΕ την ψήφιση του Solvency II από την ελληνική βουλή την Παρασκευή 29/1/2016. Και ήταν αναμενόμενο, αφού ήδη από 1/1/2016 η ευρωπαϊκή οδηγία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εθνικό  και δύο χρόνια τώρα οι εταιρείες μέλη της ΕΑΕΕ προετοιμάζονται εντατικά για τον σκοπό αυτό.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η ΕΑΕΕ αναφέρει:

 

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ, ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ SOLVENCY II ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

Ενισχύεται η προστασία των ασφαλισμένων
και η αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς

Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία Solvency II στην ελληνική νομοθεσία.

Το Solvency II που εφαρμόζεται από 1.1.2016 αποτελεί το νέο πανευρωπαϊκό κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο του ασφαλιστικού κλάδου, το οποίο συνεπάγεται αναβαθμισμένη αξιοπιστία στον ασφαλιστικό χώρο, επιβάλλοντας αυστηρότατους κανόνες στη λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Κύριο στόχο του νέου εποπτικού πλαισίου αποτελεί η απόλυτη διασφάλιση της προστασίας των ασφαλισμένων, μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας της ασφαλιστικής αγοράς και της θωράκισης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έναντι κάθε είδους κινδύνων και όχι μόνο του ασφαλιστικού όπως ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς.

Προς επίτευξη του στόχου αυτού το Solvency II απαιτεί περισσότερα κεφάλαια από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιβάλλει νέους κανόνες και διαδικασίες στην εταιρική διακυβέρνηση και ενισχύει τη διαφάνεια.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα εισέρχονται στο νέο καθεστώς μετά από διετή εντατική προετοιμασία σε συνεργασία με την εποπτική αρχή του κλάδου, την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Προηγούμενο άρθροΠΣΣΑΣ και GAMA Hellas οδηγούν την ομάδα σας στην επιτυχία
Επόμενο άρθροΠαράταση εφαρμογής των PRIIPs ζητά η Insurance Europe