Εταιρείες

Είναι χρήσιμη η πρόταση του κ. Τσεσμετζόγλου για την Εθνική;

Μαθαίνουμε ότι στην πρώτη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, την Εθνική Ασφαλιστική, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν την υλοποίηση πρότασης συνεργασίας της με την αντασφαλιστική εταιρεία Arch Re, με έδρα στις Βερμούδες.

Η πρόταση συνεργασίας αφορά την πώληση του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Arch.

Στις σχετικές διαδικασίες περιλαμβάνεται φυσικά και ο έλεγχος των φακέλων εκκρεμών ζημιών του κλάδου από τους δικηγόρους, κυρίους Γκρέκα και Ζήση και την κα Ρηγάτου, που φέρονται να εκπροσωπούν το ενδιαφερόμενο για την εξαγορά σχήμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο πλαίσιο του Due Diligence, οι έλεγχοι αφορούσαν στα τμήματα Οικονομικό, ΙΤ, Αναλογιστικό, Νομικό, Underwriting και Διαχείρισης Ζημιών και ολοκληρώνονται σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια συναλλαγή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα –και όχι μόνο–, η οποία φαίνεται πως, εάν προχωρήσει, θα εξασφαλίσει στην Εθνική Ασφαλιστική την απελευθέρωση μεγάλου ύψους κεφαλαίων.

Θεωρούμε ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, για την αγορά συνολικά, η δημοσιοποίηση από την πλευρά του μεσίτη αντασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Τσεσμετζόγλου, ο οποίος είναι και ο διαμεσολαβητής στην προτεινόμενη συμφωνία, των ωφελειών που θα προκύψουν, τόσο για την Εθνική Ασφαλιστική όσο και για την αντασφαλιστική εταιρεία, που θα αγοράσει τις εκκρεμείς ζημίες. Ίσως, έτσι, πειστεί να ακολουθήσει στο δρόμο αυτού του εγχειρήματος και άλλη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία έχει γίνει παρόμοια πρόταση από το ίδιο σχήμα, η παρούσα διοίκηση της οποίας, όμως, διατηρεί έως τώρα αρνητική στάση.

Στην Εθνική Ασφαλιστική υπάρχουν τα σαφώς καλά νέα, όπως αυτά προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών-παραγωγικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Αποτελέσματα που αν συγκριθούν με το σύνολο των αποτελεσμάτων της αγοράς, που είναι αρνητικά ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων, καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά.

Η Εθνική Ασφαλιστική, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα αποτελέσματά της, ανέτρεψε τα δεδομένα, εξυγίανε το χαρτοφυλάκιό της, πέτυχε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον Κλάδο Ζωής και σημαντική κερδοφορία.

Στα καλά νέα θα θέλαμε να προσθέσουμε –δεν είμαστε όμως ακόμα σε θέση– τα της αλλαγής του Κανονισμού Πωλήσεων.

Από την πλευρά της Διοίκησης λέγεται ότι ο Κανονισμός συνδιαμορφώθηκε με τους ανθρώπους του Δικτύου (όλων των βαθμίδων), από πλευράς Δικτύου, όμως, φημολογείται ότι ο ένας στους έντεκα Επιθεωρητές Πωλήσεων συμφωνεί.

Όσον αφορά, τέλος, τις αρμοδιότητες του Δ/ντος Συμβούλου μετά την παραίτηση του κ. Γιάννη Κατσουρίδη –είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Ιούλιο και αυτή έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. της Εταιρείες στις 16 Σεπτεμβρίου (βλ. σχετική ανακοίνωση της εταιρείας)–,ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα αναληφθούν από το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, κ. Τηλέμαχο Παλαιολόγο. 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας