Η αφύπνιση των γουρουνιών

225

PIIGS – Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία

Αριόλα Χοακίν, Βασαπόλο Λουτσιάνο, Μαρτούφι Ρίτα

Στη διάρκεια των επίσημων συναντήσεών τους, οι εκπρόσωποι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρησιμοποιούν περιφρονητικά την προσβλητική λέξη PIIGS –με ένα διπλό I για έμφαση–, για να υποδηλώσουν τα μεσογειακά …γουρούνια.
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να διατυπώσει µια υπόθεση προς συζήτηση, αλλά και να παρουσιάσει µια πραγματική ευκαιρία για τις χώρες του παγκόσμιου Νότου, οι οποίες μπορούν να δουν τις PIIGS και, εν γένει, τις μεσογειακές χώρες ως ένα παράδειγμα ικανό να καταστρέψει τα σχέδια της «παγκόσμιας εταιρείας». την ευκαιρία να δημιουργήσουν µε αυτοκαθοριζόμενο τρόπο τη δυνατότητα να ζουν από τους πόρους τους και από τη «φτώχεια» τους, σε αντίστιξη µε τον απατηλό πλούτο της ποσοτικής οικονομικής μεγέθυνσης που επιβάλλουν οι ισχυροί του πλανήτη, οι οποίοι προκαλούν καταστροφές και γεννούν την εξαθλίωση.
Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι πρέπει να επινοήσουμε μια Ευρώπη που δεν θα βλέπει τον εαυτό της ως μια «μεγάλη δύναμη», ως ένα αεροπλανοφόρο που μεταφέρει βομβαρδιστικά για την πραγματοποίηση αποικιοκρατικών πολέμων. Η Ευρώπη έχει τη μοναδική ικανότητα να προσαρμόζεται και να αποδέχεται. Αν τα γουρούνια αφυπνιστούν, μπορούν να οικοδομήσουν μια Ευρώπη που θα είναι εντελώς διαφορετική από τη γερμανική Ευρώπη της ομίχλης και της καταχνιάς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

Προηγούμενο άρθροEditorial: Στα άδυτα της αγοράς μας!
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ: Αποτελέσματα 9μήνου 2013